Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013

To Καλοκαίρι στη ζωγραφική. Γυναίκες με ομπρέλες στην παραλία. Πίνακες του Eugène Boudin

Γυναίκες με ομπρέλες στην παραλία. Πίνακες του Eugène Boudin

    O Γάλλος ζωγράφος Eugène Boudin (1824-1898), γιος ναυτικού, ζωγράφισε ένα πραγματικό μεγάλο αριθμό έργων που απεικονίζουν θαλασσινά τοπία και σκηνές από τις παραλίες των Νορμανδικών ακτών και της Διέπης, κυρίως από την Trouville και την Honfleur, από όπου ήταν η καταγωγή του. Υπήρξε ένας από τους πρώτους Γάλλους ζωγράφους θαλασσινών τοπίων και σκηνών της υπαίθρου (διατηρούσε άλλωστε επαφές και με τους τοπιογράφους της Σχολής της Barbizon) με μεγάλη επιρροή στους ιμπρεσιονιστές και ιδίως στον Cl. Monet. 
     Οι πίνακες του Boudin δεν είναι μόνο εικόνες θαλασσινών τοπίων, αλλά αποτελούν και ανατομία της μεσαίας αστικής τάξης του 19ου αιώνα που είχε την οικονομική δυνατότητα να περνά το καλοκαίρι στα τότε ανερχόμενα κοσμικά θέρετρα της Βορ. Γαλλίας. Κομψές κυρίες με αέρινα φορέματα και ομπρέλες λιάζονται ή περπατούν στην παραλία μαζί με καλοντυμένα παιδάκια και κυρίους με κοστούμια.
      Ιδού, λοιπόν, κάποιοι από τους πολυάριθμους και ίδιας θεματολογίας πίνακες του Boudin που μας μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή, όταν οι ρυθμοί του καλοκαιριού στην παραλία ήταν πολύ πιο αργοί, τα ρούχα που φορούσαν οι παραθεριστές πολύ περισσότερα και οι γυναίκες δεν ενδιαφέρονταν για να μαυρίσουν από τον ήλιο...


Eugène Boudin, Γυναίκα με μπλε φόρεμα κάτω από ομπρέλα. 1865. Ιδιωτική Συλλογή.


Eugène Boudin, Γυναίκα στην παραλία κάτω από ομπρέλα. 1880. Ιδιωτική Συλλογή.

Eugène Boudin, Στην παραλία της Trouville προστατευμένες από μια ομπρέλα. 1885. Ιδιωτική Συλλογή.

Eugène Boudin, Σκηνή στην παραλία της Trouville. 1873. Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου. Μία από τις πολλές και παρόμοιες σκηνές.

Eugène Boudin, Σκηνή στην παραλία με κίτρινη ομπρέλα. Ιδιωτική Συλλογή.

Eugène Boudin, Κρινολίνα (αλλά και ομπρέλες). 1865. Ιδιωτική Συλλογή.

Eugène Boudin, Στην Trouville υπό τη σκια της τέντας (αλλά και κάτω από ομπρέλες). Ιδιωτική Συλλογή.

http://www.eugeneboudin.org/home-3-24-1-0.html

http://www.nationalgallery.org.uk/artists/eugene-boudin

http://www.reproarte.com/picture/Eugene_Boudin/Woman+in+blue+dress+under+a+parasol/19455.html

http://annagelopoulou.blogspot.gr/2012/09/trouville.html (πίνακες με σκηνές από την παραλία).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου