Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Παλιές Σοβιετικές κάρτες για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

Παλιές Σοβιετικές κάρτες για την Πρωτοχρονιά

   …Συνεχίζω με ρωσικές παλιές χριστουγεννιάτικες κάρτες. Παρουσιάζω μία επιλογή από παλιές Σοβιετικές κάρτες για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ή μάλλον μόνο για την Πρωτοχρονιά, γιατί για τα Χριστούγεννα δεν εύχονταν τότε, εκείνον τον καιρό, στη Σοβιετική Ένωση, την ΕΣΣΔ (Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών), όπως μαθαίναμε στο μάθημα της γεωγραφίας το όνομα της άλλοτε ρωσικής αυτοκρατορίας. Πρόκειται για Σοβιετικές κάρτες της περιόδου 1950-1990.  Συνηθισμένα θέματα που απεικονίζουν; Χαρούμενα παιδάκια να παίζουν με χιονάνθρωπο σε χιονισμένα τοπία της πόλης ή της υπαίθρου, χριστουγεννιάτικα δένδρα με το Σοβιετικό αστέρι, αρκούδες (το ζώο-σύμβολο της Ρωσίας) σε χιονισμένα τοπία, Άη Βασίλης στα χιόνια, η κοπέλα του χιονιού, η Μόσχα και το τότε Λένινγκραντ (η σημερινή Πετρούπολη) χιονισμένες και εορταστικά στολισμένες. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι υπάρχει και μια ενότητα καρτών που απεικονίζουν εορταστικά θέματα από το διάστημα. Αστροναύτες, διαστημόπλοια και πυραύλους.
        
Χαρωπά παιδάκια μεταφέρουν έναν χιονάνθρωπο που γράφει 1959.

Χιονάνθρωπος με σοβιετικά πουλάκια.

Καλή Χρονιά μ' ένα χιονισμένο έλατο που φέρει το Σοβιετικό Αστέρι.


Το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο με το Σοβιετικό Αστέρι πίσω από ένα ξυλόγλυπτο ρωσικό παράθυρο.



Μάλλον κακόγουστες κάρτες με τη ρωσική-σοβιετική αρκουδίτσα.



Από τις Σοβιετικές κάρτες που μου αρέσουν πολύ είναι αυτές που έχουν ως θέμα την "Κοπέλα του Χιονιού".





Μια άλλη θεματική ενότητα που την βρίσκω συμπαθητική, είναι η ενότητα με τις δύο Σοβιετικές μεγαλουπόλεις, τη Μόσχα και το Λένινγκραντ.





Ο Άγιος Βασίλης ήταν επίσης ένα δημοφιλές θέμα για τις πρωτοχρονιάτικες κάρτες των Σοβιετικών πολιτών.

Οι κάρτες με τον Άγιο Βασίλη έχουν εμφανή ανατολίτικα και φολκλορικά στοιχεία.



Και μια κάρτα που μάλλον θυμίζει Δύση. Ένα ζευγάρι στροβιλίζεται δίπλα σ' ένα χριστουγεννιάτικο δένδρο. Ο ουρανός με το φεγγάρι και τα αστέρια…στην άκρη δεξιά ένα κόκκινο αστέρι…το σοβιετικό αστέρι.


…Και για το τέλος έχω αφήσει, ίσως, τις πιο δημοφιλείς Σοβιετικές κάρτες. Αυτές με θέματα από το Διάστημα. Τα Σοβιετικά ταξίδια στο Διάστημα ως κάρτες Πρωτοχρονιάς!








http://www.mazaika.com/postcard01.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου