Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου 2014

Η Γέννηση του Χριστού τη Νύχτα. Ένας πίνακας της Ολλανδικής Αναγέννησης

Η Γέννηση του Χριστού τη Νύχτα


    Έρχονται τα Χριστούγεννα για ακόμη μια φορά…και σκέφτηκα να κάνω την πρώτη φετινή χριστουγεννιάτικη ανάρτηση. Είναι ένας πίνακας της Ολλανδικής Αναγέννησης, του ζωγράφου με το δύσκολο στην προφορά όνομα Geertgen tot Sint Jans. Θεωρείται από τις πρώτες απεικονίσεις της Γέννησης του Χριστού τη Νύχτα. Βλέπουμε μία νυχτερινή σκηνή που αποπνέει μαγική, ονειρική ατμόσφαιρα.
        Βαθύ σκοτάδι περιβάλλει τη φάτνη του Νεογέννητου Χριστού, που αποτελεί δυνατή εστία φωτός. Φωτίζει τη γλυκύτατη Παναγία στα δεξιά και τα χαριτωμένα αγγελάκια στα αριστερά. Η μορφή του Ιωσήφ βρίσκεται στο σκοτάδι στην άκρη αριστερά, ενώ πάνω από το Χριστό διακρίνεται αχνά το απορημένο κεφάλι μιας αγελάδας. Πίσω στην άκρη αριστερά ένας άγγελος πετά για να μεταφέρει το χαρμόσυνο μήνυμα της Γέννησης στους ποιμένες που επίσης βρίσκονται στο σκοτάδι.
         Η μυσταγωγία της Νυχτερινής Γέννησης του Χριστού εκφράζεται αριστοτεχνικά από τον Ολλανδό ζωγράφο. Ένα "άγνωστο" αριστούργημα της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου!

Geertgen tot Sint Jans, Η Νυχτερινή Γέννηση του Χριστού. Περίπου 1490. Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

Λεπτομέρεια από το έργο. Τα αγγελάκια δοξολογούν τη Γέννηση του Χριστού.

Λεπτομέρεια του έργου. Η λευκή οπτασία του άγγελου πάνω από τους ποιμένες. Η σκηνή αυτή είναι μια ακόμα εστία φωτός του πίνακα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου