Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Πέμπτη, 25 Δεκεμβρίου 2014

Τα Χριστούγεννα στη ζωγραφική.

Τα Χριστούγεννα στη ζωγραφική

  Είναι παραμονή Χριστουγέννων! Για αυτό, ιδού κάποιοι πίνακες με χριστουγεννιάτικα θέματα. Απεικονίζουν οικογενειακές σκηνές με χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.
    Tο Χριστουγεννιάτικο δέντρο που στολίζει τα σπίτια των φτωχών και των πλουσίων είναι ένα από τα χαρακτηριστικά των Χριστουγεννιάτικων Ημερών. Στον παρακάτω πίνακα του Γερμανού ζωγράφου Franz Κrüger ένας άνδρας έχει βγει στο χιονισμένο δάσος μαζί με το γιο και το σκυλί του για να κόψουν το χριστουγεννιάτικο έλατο που θα διακοσμήσει την αγροικία τους.

Franz Κrüger (1797-1857), Παίρνοντας με το παιδί του χριστουγεννιάτικο δέντρο.

   Στον παρακάτω πίνακα του Γάλλου Marcel Rieder (1862-1942) μεταφερόμαστε σε μια σκηνή αστικής εύπορης οικίας. Η κυρία διακοσμεί το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σαλόνι του σπιτιού της.

Marcel Rieder, Στολίζοντας το χριστουγεννιάτικο δένδρο. 1898. Ιδιωτική Συλλογή.

   O Δανός ζωγράφος Viggo Johansen (1851-1935) απεικονίζει μία χαρούμενη οικογενειακή σκηνή γύρω από το φωτισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σαλόνι μίας εύπορης αστικής κατοικίας.

Viggo Johansen, Χαρούμενα Χριστούγεννα. 1891.

   Στον παρακάτω πίνακα του Βρετανού ζωγράφου Albert Chevallier Tayler (1862-1925) γύρω από το φωτισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο βρίσκεται μια ακόμη οικογένεια με πολλά παιδιά διαφορετικής ηλικίας. Το σπίτι πρέπει να είναι αγροτικό.

Albert Chevalier Tayler,  To Χριστουγεννιάτικο δέντρο. 1911. Ιδιωτική Συλλογή.

Ο Βρετανός ζωγράφος Joseph Clark (1834-1926) της Βικτωριανής εποχής απεικονίζει μία οικογενειακή σκηνή από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι εύπορης αστικής οικογένειας.

Joseph Clark (1834-1926), Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Iδιωτική Συλλογή.

Μια σκηνή από χριστουγεννιάτικο έθιμο της αγγλικής υπαίθρου απεικονίζει ο Βρετανός ζωγράφος Thomas Falcon Marshall (1818-1878). Το πρωί των Χριστουγέννων παιδιά και μεγάλοι μαζεύουν κλαδιά.

Thomas Falcon Marshall, Χριστουγεννιάτικο πρωί. 1865. Ιδιωτική Συλλογή.

   Tα Χριστούγεννα της εύπορης οικογένειας Blodgett στο σαλόνι του σπιτιού τους απεικονίζει ο Αμερικανός ζωγράφος Eastman Johnson. Στην άκρη δεξιά διακρίνεται το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ένα χριστουγεννιάτικο στεφάνι κρέμεται πάνω από την πόρτα.

Eastman Johnson, Χριστούγεννα. Οικογένεια Blodgett. 1864. Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Ν. Υόρκης.

  O Βρετανός ζωγράφος William Macduff (1824-1881) απεικονίζει μια οικογενειακή σκηνή από το χριστουγεννιάτικο πρωινό μίας αγροτικής οικογένειας. Μικροί και μεγάλοι γύρω από το φτωχικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι...

William Macduff, Χριστουγεννιάτικο πρωί σε αγγλική αγροτική κατοικία.

   Δύο χαρούμενα κοριτσάκια παίρνουν το πρωινό τους στο κρεβάτι. Είναι πρωί Χριστουγέννων!

Joseph Clark (1834-1926), Χριστουγεννιάτικο πρωί. 

Βλέποντας το φωτισμένο χριστουγεννιάτικο δεντράκι ακούει μια χριστουγεννιάτικη ιστορία. Ακόμα ένας χριστουγεννιάτικος πίνακας από τον Δανό ζωγράφο Viggo Johansen.

Viggo Johansen, Χριστουγεννιάτικη ιστορία. 1935.

   Και ένας πίνακας ενός Έλληνα ζωγράφου με θέμα το "Χριστουγεννιάτικο δέντρο" (βλ. http://annagelopoulou.blogspot.gr/2011/12/blog-post_19.html).  Το παιδάκι προσπαθεί να πιάσει ένα στολίδι από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Σπυρίδων Βικάτος (1878-1960), Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Εθνική Πινακοθήκη.


4 σχόλια:

 1. Χρόνια Πολλά Άννα
  Να είσαι καλά , γεμάτη υγεία και δύναμη.

  Πολύ όμορφοι και ζεστοί οι πίνακες.Ιδιαίτερα μου αρέσει ο πίνακας του William Macduff, Χριστουγεννιάτικο πρωί σε αγγλική αγροτική κατοικία.

  Να έχεις μια όμορφη χριστουγεννιάτικη μέρα
  Καλημέρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλά μας Χριστούγεννα, Σοφία. Με υγεία και αγάπη ΠΑΝΤΑ!
   Σε φιλώ

   Διαγραφή
 2. Άννα μου, όπως πάντα υπέροχη ανάρτηση!
  Χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα με Υγεία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ πολύ! Ανταποδίδω από καρδιάς τις ευχές. Καλά Χριστούγεννα με υγεία και αγάπη, μαζί με αγαπημένα πρόσωπα.

   Διαγραφή