Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2014

Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Παλιές χριστουγεννιάτικες κάρτες

Παλιές γερμανικές και αγγλικές χριστουγεννιάτικες κάρτες από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο

1914-1918: Η περίοδος της ένοπλης σύρραξης του Πρώτου Μεγάλου Πολέμου του 20ού αιώνα, του μετέπειτα  (μετά τον Δεύτερο Μεγάλο Πόλεμο) ονομαζόμενου Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Την περίοδο αυτή οι στρατιώτες των δύο αντιμαχόμενων πλευρών βρέθηκαν στο πολεμικό μέτωπο κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μακριά από την "πατρική εστία", την οικογένεια, τους φίλους, τα αγαπημένα πρόσωπα. Για τις συναισθηματικές ανάγκες και την ενίσχυση του ηθικού των στρατιωτών του Πρώτου Μεγάλου Πολέμου, αλλά και των συγγενικών και φιλικών προσώπων τους, κυκλοφόρησαν κάρτες με χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες ευχές. 
   Ιδού, λοιπόν, μια επιλογή από τις κάρτες αυτές που προέρχονται από τους δύο αντιπάλους,  τους Γερμανούς και τους Βρετανούς. Πρόκειται για εικόνες απατηλές, όπως συμβαίνει άλλωστε με όλες τις Χριστουγεννιάτικες-Πρωτοχρονιάτικες κάρτες,  που αναπαριστούν μία "εξωπραγματική", ιδανική, ονειρική-θα έλεγα-πραγματικότητα. Ποιος δεν έχει ανάγκη από όνειρα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και ακόμα περισσότερο, όταν υπηρετείς στο πολεμικό μέτωπο; 
Αγία Νύχτα. 1917. Δύο Γερμανοί στρατιώτες διαβάζουν γράμματα υπό το φως κεριών και τη σκέπη ενός άγγελου.

Χριστούγεννα στο μέτωπο. Μία μάλλον ειδυλλιακή εικόνα.Υπό την προσωπογραφία του Κάιζερ οι στρατιώτες γιορτάζουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Χριστουγεννιάτικο δένδρο με κεριά, γράμματα από αγαπημένα πρόσωπα, ο Άη Βασίλης με δώρα, χαμογελαστά πρόσωπα.

Χριστουγεννιάτικη νύχτα 1916 στο μέτωπο. Ακόμα μια εικόνα εορταστικής ατμόσφαιρας από το μέτωπο με Γερμανούς στρατιώτες να γιορτάζουν χαμογελαστοί. 

Γερμανοί στρατιώτες με χριστουγεννιάτικα δώρα στο χιονισμένο μέτωπο.

Χριστουγεννιάτικη ή Πρωτοχρονιάτικη Νύχτα στο μέτωπο. Οι Γερμανοί στρατιώτες διαβάζουν γράμματα, συζητούν και θυμούνται τα αγαπημένα πρόσωπα της οικογένειας που είχαν αφήσει στην πατρίδα. Είχαν όμως όλοι οι στρατιώτες αγαπημένα πρόσωπα; Λάμβαναν όλοι γράμματα από την πατρίδα;

Χριστούγεννα 1915. Χαμογελαστοί Γερμανοί στρατιώτες με χριστουγεννιάτικα δώρα.

Χριστούγεννα 1915. Ένα αγγελάκι με χριστουγεννιάτικο δέντρο για τους "γενναίους" στρατιώτες.

Γερμανός στρατιώτης φυλά σκοπιά και ονειρεύεται την πατρίδα του. Χριστουγεννιάτικη αστροφεγγής χιονισμένη νύχτα "στη χώρα του εχθρού και στην πατρίδα".

Βρετανική κάρτα. Χριστούγεννα 1914 από το μέτωπο της Φλάνδρας.

Χριστουγεννιάτικες ευχές από το μέτωπο. Βρετανοί στρατικώτες εορτάζουν...

Χριστουγεννιάτικες ευχές από την 7η Βρετανική Μεραρχία. 1918. Ιταλία. Ήλθε το στρατιωτικό ταχυδρομείο και οι στρατιώτες διαβάζουν τα γράμματα από την πατρίδα.

Χριστουγεννιάτικη Βρετανική νύχτα στο Μέτωπο. 1917-18. Δεν είναι το αστέρι της Βηθλεέμ.

Χριστουγεννιάτικες ευχές από την 7η Βρετανική Μεραρχία. 1917. Δύο στρατιώτες στα χαρακώματα. Στον τοίχο είναι γραμμένα τα ονόματα των μαχών που κέρδισε η 7η Μεραρχία.

Χριστούγεννα 1914. Ζήτω ο Βασιλεύς! Ο πόλεμος μόλις είχε αρχίσει και ο Βρετανός στρατιώτης πανηγυρίζει. Άραγε θα επέστρεφε στην πατρίδα από το μέτωπο;

Χαρούμενα Χριστούγεννα με μία βόμβα που κυνηγά τους Γερμανούς στρατιώτες.

Χριστουγεννιάτικες ευχές στην πατρίδα. 1915. Η λευκοντυμένη γυναίκα που πιθανόν είναι η δόξα ή η νίκη έχει υπό την προστασία της τον Βρετανό στρατιώτη που θυμάται την πατρίδα του. "Θα κρατήσουμε τις πατρικές εστίες αναμμένες και τις καμπάνες των εκκλησιών να ηχούν".

 Μία κομψή κυρία εύχεται στους Βρετανούς στρατιώτες χαρούμενα Χριστούγεννα.

Ένα ζευγάρι. Ο χαμογελαστός Βρετανός στρατιώτης αγκαλιάζει την κοπέλα του.

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι στη Βρετανία. Η οικογένεια κάνει πρόποση βλέποντας τη φωτογραφία του στρατιώτη που λείπει στο μέτωπο. Θα επιστρέψει άραγε;

Βρετανική χριστουγεννιάτικη κάρτα. Θυμάται τον αγαπημένο της που υπηρετεί στο μέτωπο.

Αποχαιρετά τον αγαπημένο της και δηλώνει ότι, εάν δεν επιστρέψει τα Χριστούγεννα, θα τον σκέφτονται και του εύχονται καλή τύχη".

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, Η οικογένεια κάνει πρόποση. Στη θέση του στρατιώτη που λείπει στο μέτωπο η αγγλική σημαία.

Και μία Βρετανική κάρτα με χριστουγεννιάτικες ευχές από τη Θεσσαλονίκη. 1916. Απεικονίζει το πολυπολιτισμικό συμμαχικό στράτευμα της Entente που στάθμευε στη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου