Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Χριστούγεννα στη Ρωσία. Παλιές ρωσικές χριστουγεννιάτικες κάρτες

Χριστούγεννα στη Ρωσία. Παλιές ρωσικές χριστουγεννιάτικες κάρτες
 
   Τις "ανακάλυψα" στο Διαδίκτυο και θέλω να τις μοιρασθώ μαζί σας…Είναι παλιές ρωσικές χριστουγεννιάτικες κάρτες της προεπαναστατικής Ρωσίας. Επέλεξα αυτές που θυμίζουν πραγματικά την παλιά Ρωσία και όχι κάποιες άλλες που είναι δυτικότροπες και θα μπορούσαν να είναι κάρτες μιας οποιασδήποτε Βορειοδυτικής Ευρωπαϊκής χώρας.
  Παραμυθένια χιονισμένα τοπία με χωριουδάκια και εκκλησιές με πολύχρωμους τρούλους, έλκηθρα με κουδουνάκια και μπαλαλάικες, γούνινα κάπελα και πανωφόρια, χρωματιστές μαντήλες, ρωσικές ενδυμασίες της υπαίθρου...

Μια χιονισμένη ρωσική αγροικία.

Οι χριστουγεννιάτικες κάρτες έφθασαν στη Ρωσία από τη Δυτική Ευρώπη γύρω στα 1890 (Για τις πρώτες Χριστουγεννιάτικες κάρτες, βλ. http://annagelopoulou.blogspot.gr/2012/12/blog-post_21.html). Τις έφεραν Ρώσοι έμποροι του εξωτερικού. Στην αρχή τυπώνονταν στη Γερμανία, αλλά γύρω στα 1898 άρχισαν να τυπώνονται και στη Ρωσία. Για πρώτη φορά τυπώθηκαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς, για να συγκεντρωθούν χρήματα για το Ρωσικό Ερυθρό Σταυρό.

Δύο παιδάκια, ντυμένα με ρωσικές ενδυμασίες, μεταφέρουν ένα έλατο στο χιονισμένο χωριό τους που διακρίνεται στο βάθος.

Υπέροχη εικόνα. Μοιάζει να έχει βγει από παλιό παραμύθι. Ένα πριγκιπικό ζευγάρι με ρωσική ενδυμασία σε χιονισμένο τοπίο.

Έλκηθρο σε χιονισμένη πολιτεία.

Ρωσικά αγγελάκια σε φάτνη με την Παναγία.

Ρώσοι στρατιώτες χορεύουν λαϊκούς χορούς στο χιονισμένο τοπίο.

Ρώσος στρατιώτης σε χιονισμένο χριστουγεννιάτικο τοπίο. Στο βάθος το αστέρι της Βηθλεέμ.

Ένα παραμυθένιο ρωσικό χωριό.

Ρωσική εκκλησία.

Ρώσοι χωρικοί βγαίνουν από τη φωταγωγημένη εκκλησία και βαδίζουν στο χιονισμένο μονοπάτι.

Ρωσίδα χωρική με πολύχρωμη ενδυμασία μπροστά σε χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Έλκηθρο μέσα στο χιόνι.


Αγοράκι και κοριτσάκι στα χιόνια. Στην πάνω κάρτα τα παιδιά φορούν αγροτικές ρωσικές ενδυμασίες. Στην κάτω κάρτα τα παιδιά είναι ντυμένα με ρούχα ανώτερης κοινωνικής τάξης.


Ρωσικό χωριό μέσα στα χιόνια.

Άγγελος με μπαλαλάικα.

Ρωσόπουλα στα χιόνια με το αστέρι της Βηθλεέμ.

http://rbth.co.uk/articles/2012/12/25/its_christmas_time_russian_vintage_postcards_20519.html
http://a-la-belle.livejournal.com/137168.html?style=mine
http://russia-ic.com/culture_art/visual_arts/1487#.VJM3A_04Q8v

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου