Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Παλιές ελληνικές πασχαλινές κάρτες


Ελληνικές παλιές πασχαλινές κάρτες

   Επιμένω στις παλιές πασχαλινές κάρτες. Είναι παλιές ελληνικές πασχαλινές κάρτες. Αυτές που έστελναν οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας, για να ευχηθούν για το Πάσχα ή αυτές που λάβαιναν με ευχές. Τις βρήκα και με γοήτευσαν, γιατί μεταφέρουν μνήμες εποχών που έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Άλλωστε, ποιος στέλνει σήμερα κάρτες με ευχές, αναρωτιέμαι.
    Ας προσπαθήσουμε να τις συγκρίνουμε με παλιές Βικτωριανές πασχαλινές κάρτες.

Ευχές με μία πολύχρωμη ανθοδέσμη.

Έντονα χρωματισμένα λουλούδια και αυγά.

 Βικτωριανή πασχαλινή κάρτα με καλάθι λουλουδιών. Τα λουλούδια είναι συνηθισμένο θέμα για τις πασχαλινές κάρτες. Στις ελληνικές κάρτες τα χρώματα των λουλουδιών είναι πιο έντονα και οι ανθοδέσμες πολύχρωμες.


Ακόμα μία χαρούμενη ελληνική πασχαλινή κάρτα. Καμπάνες που εύχονται Χριστός Ανέστη και γιρλάντες με πολύχρωμα λουλούδια.

Καμπάνες και αγγελάκια με αυγό.

Οι καμπάνες που αναγγέλλουν το χαρμόσυνο Χριστός Ανέστη είναι ένα ακόμα σύνηθες θέμα των πασχαλινών καρτών. Στη βικτωριανή κάρτα βλέπουμε ένα πουλάκι, μία καμπανούλα, λευκά λουλούδια και στο βάθος μία εκκλησία χωριού.

Λουλούδια, καμπάνια και αστέρια σε γερμανική πασχαλινή κάρτα.

Πασχαλινές ευχές  με φωλιά χελιδονιών. Τα πουλάκια είναι συνηθισμένο θέμα των πασχαλινών ευχών.


Βικτωριανές κάρτες με πουλάκια και αυγά.



Ελληνική πασχαλινή κάρτα με φωτογραφία μίας μητέρας με το παιδί της.

Δύο παιδάκια με αυγά εύχονται Χριστός Ανέστη. Στο βάθος διακρίνεται ένα βουκολικό θέμα. Βοσκός με το κοπάδι του και μία εκκλησιά. Τα παιδάκια και οι βοσκοί με το κοπάδι είναι επίσης ένα συνηθισμένο θέμα των πασχαλινών καρτών.

Η Ανάσταση και η Ανάληψη του Κυρίου είναι ένα ακόμα συνηθισμένο θέμα.

Ο Χριστός έχει αναστηθεί. Προβατάκια, καμπαναριό και στο βάθος τα σπίτια του χωριού.

Βικτωριανή πασχαλινή κάρτα με τον Κύριο. Κάτω ένα χωριουδάκι.

Βικτωριανή πασχαλινή κάρτα. Βουκολικό τοπίο. Ποιμένας με το κοπάδι του και στο βάθος σπίτια του χωριού.

Βουκολικό τοπίο με πρόβατα και χωριό σε πασχαλινή βικτωριανή κάρτα.

Φωτογραφία γυναικείας μορφής με λουλούδια και στο βάθος σπίτια χωριού. Οι πραγματικές φωτογραφίες χαριτωμένων νεαρών γυναικών να εύχονται Καλό Πάσχα είναι ένα ακόμα συνηθισμένο θέμα των πασχαλινών καρτών.

Γαλλική πασχαλινή κάρτα των αρχών του 20ού αιώνα. 


Δύο ενδιαφέρουσες ελληνικές πασχαλινές κάρτες. Νεαροί κομψοί άνδρες γράφουν ευχές προφανώς για την αγαπημένη τους.



Φωτογραφία ερωτευμένου ζευγαριού που εύχεται Χριστός Ανέστη. Περιβάλλονται από λουλούδια, αυγά, καμπάνες και περιστέρια.

Γαλλική πασχαλινή κάρτα των αρχών του 20ού αιώνα. Οι ευχές με φωτογραφία ζευγαριών είναι ένα ακόμα συνηθισμένο θέμα πασχαλινών καρτών που συναντάμε στην Ευρώπη. 


  Οι παρακάτω, όμως, πασχαλινές κάρτες διακρίνονται για την πρωτοτυπία τους και ξεχωρίζουν για τα ελληνικά τους χαρακτηριστικά...και, φυσικά, δε συναντάμε παρόμοιες στις ευρωπαϊκές χώρες.

Ελληνική σημαία, κεριά, ο Χριστός να έχει αναστηθεί, πολύχρωμα αυγά με το Χριστός Ανέστη, γιρλάντες πολύχρωμων λουλουδιών και στο βάθος ο Παρθενώνας!

Μία χαρούμενη πολύχρωμη ελληνική πασχαλινή κάρτα με βουκολικό θέμα. 

Τσολιάδες γιορτάζουν την Ανάσταση χορεύοντας στον αρχαιολογικό χώρο του Παρθενώνα. Μπροστά βλέπουμε τη σούβλα με το αρνί. 

Και μία πασχαλινή κάρτα με πρόδηλη αναφορά στους Έλληνες ξενιτεμένους, στους Έλληνες της Διασποράς. Το καράβι με την ελληνική σημαία περιβάλλεται από καμπάνες, γιρλάντες πολύχρωμων λουλουδιών και πουλάκια που βγαίνουν από τα αυγά...

3 σχόλια:

  1. Καταπληκτικές δημιουργίες!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι που σου άρεσαν. Χρόνια Πολλά και Καλό Μάη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταπληκτικές! Νοσταλγώ τη γιαγιά μου και το χωριό μου απίστευτα. Σας ευχαριστώ που τις ανεβάσατε.Καλη Λαμπρή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή