Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Γυναίκες που παίζουν κιθάρα: πίνακες του Konstantin Alex. Korovin


Η μουσική στη ζωγραφική: Konstantin Alex. Korovin, Γυναίκες που παίζουν κιθάρα

   Είναι πίνακες που απεικονίζουν γυναίκες, σε διάφορες ιδιωτικές στιγμές κυρίως σε κλειστούς χώρους, να παίζουν κιθάρα. Ο Konstantin Alexeyevich Korovin (Μόσχα 1861-Παρίσι 1939) θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους του ρωσικού ιμπρεσιονισμού στη ζωγραφική. Καταγόταν από οικογένεια εμπόρων της Μόσχας, αλλά ο πατέρας του είχε καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα (ενδιαφερόταν για τις τέχνες και τη μουσική και είχε κερδίσει υποτροφία στο Πανεπιστήμιο) και μάλλον τον ενδιέφερε ελάχιστα το εμπόριο, γεγονός που προφανώς επηρέασε τους γιους του. Ο μεγάλος αδελφός του Konstantin, ο Sergej Korovin, ήταν γνωστός ζωγράφος του ρεαλισμού.
   Ο Konstantin Korovin άρχισε το 1875 τις σπουδές του στη Σχολή Ζωγραφικής, Γλυπτικής και Αρχιτεκτονικής στη Μόσχα και είχε συμφοιτητές τους επίσης γνωστούς Ρώσους ζωγράφους Valentin Serov και Isaak Levitan με τους οποίους συνδέθηκε φιλικά για όλη του τη ζωή. Στα 1881-1882 σπούδασε στην Αυτοκρατορική Ακαδημία των Τεχνών στην Αγ. Πετρούπολη, αλλά επέστρεψε απογοητευμένος στη Σχολή της Μόσχας για να συνεχίσει τις σπουδές του με τον νέο δάσκαλο Vaseli Polenov.
   Στο 1885 ταξίδεψε στο Παρίσι και την Ισπανία και προφανώς γοητεύτηκε από τον ιμπρεσιονισμό. Από τότε έκανε πολλά και διάφορα ταξίδια στην Ευρώπη αλλά και στο εσωτερικό της αχανούς ρωσικής αυτοκρατορίας, ζωγραφίζοντας τοπία. Επίσης, για πολλά χρόνια υπήρξε ο σχεδιαστής σκηνικών και κοστουμιών πολλών γνωστών θεατρικών παραστάσεων, αλλά και μπαλέτου και όπερας της Ρωσίας. Από το 1923 εγκαταστάθηκε οριστικά στο αγαπημένο του Παρίσι όπου και πέθανε.

Konstantin Korovin, Στην ταράτσα. Βράδυ στην εξοχή. 1901. Tretyakov Gallery.

Konstantin Korovin, Γυναίκα που παίζει κιθάρα. 1911. Περιφερειακό Μουσείο. Kostroma. Ρωσία. 

Konstantin Korovin, Γυναίκα που παίζει κιθάρα. 1912. Ιδιωτική Συλλογή.

Konstantin Korovin, Γυναίκα που παίζει κιθάρα. Ιδιωτική Συλλογή.

Konstantin Korovin, Γυναίκα που παίζει κιθάρα. 1916. Ιδιωτική Συλλογή.

Konstantin Korovin, Βράδυ. 1917. Ιδιωτική Συλλογή.

Konstantin Korovin, Γυναίκα που παίζει κιθάρα. 1917. Ιδιωτική Συλλογή.

Konstantin Korovin, Γυναίκα που παίζει κιθάρα. 1919. Ιδιωτική Συλλογή.
http://www.christies.com/lotfinder/paintings/konstantin-korovin-woman-playing-the-guitar-5321900-details.aspx
http://www.wikipaintings.org/en/konstantin-korovin/evening-1917
http://www.wikipaintings.org/en/konstantin-korovin/lady-with-a-guitar-1911
http://www.wikipaintings.org/en/konstantin-korovin/woman-with-guitar-1919
http://en.wikipedia.org/wiki/Konstantin_Korovin
http://www.abcgallery.com/K/korovin/korovinbio.html
http://artinvestment.ru/en/news/exhibitions/20120328_korovin.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου