Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Δευτέρα, 1 Απριλίου 2013

To Παρίσι με βροχή τον Απρίλιο: ένας πίνακας του Childe Hassam

Η βροχή στη ζωγραφική: Απριλιάτικη βροχή του Childe Hassam

...Βρέχει αυτήν την Απριλιάτικη ημέρα στο Παρίσι. Μία κομψή γυναικεία φιγούρα, κρατώντας την ομπρέλα της, στέκεται στο πεζοδρόμιο της γνωστής Λεωφόρου Champes Elysees (στην άκρη αριστερά του πίνακα) και κοιτάζει τους περαστικούς να διασχίζουν τον πολυσύχναστο δρόμο ανάμεσα στις άμαξες. Ο Childe Hassam εντυπώνει τις αντανακλάσεις της βροχής στο δρόμο και τις φωτοσκιάσεις στο γκρίζο χρώμα της βροχερής ημέρας.

Childe Hassam,  Απριλιάτικη βροχή στη Λεωφόρο Champes Elysees. 1888. Joslyn Art Museum.

  O Childe Hassam θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς ιμπρεσιονιστές ζωγράφους. Ξεκίνησε ως εικονογράφος εφημερίδων και περιοδικών, αλλά σύντομα στράφηκε προς τη ζωγραφική και δημιούργησε μεγάλο αριθμό έργων. Στα 1886 ο καλλιτέχνης πήγε στο Παρίσι για τρία χρόνια όπου σπούδασε στην Ακαδημία Julian για να τελειοποιήσει την τεχνική του. Τότε βρέθηκε υπό την άμεση επιρροή του Γαλλικού ιμπρεσιονισμού. Έχει απεικονίσει πολλές σκηνές καθημερινότητας από τους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας σε διάφορες εποχές του χρόνου, όπως και πολλές σκηνές από την Βοστόνη όπου έζησε πολλά χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου