Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013

Παλιές πασχαλινές κάρτες

Παλιές πασχαλινές κάρτες του art nouveau

   Σας παρουσιάζω μία επιλογή από παλιές πασχαλινές κάρτες με προφανείς επιρροές του art nouveau ("νέα τέχνη"), της περιόδου τέλη του 19ου αιώνα-ως την έναρξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Απεικονίζουν νεαρές αισθαντικές γυναικείες μορφές, ντυμένες με κομψά και αέρινα ρούχα, να περιβάλλονται από λευκά άνθη. 

Πασχαλινή κάρτα με χρονική ένδειξη 1907. Ευχές για το Πάσχα από μία κομψοντυμένη κυρία που κρατά στο χέρι ένα προσευχητάρι. Διακρίνουμε πίσω της γλάστρες με λευκά ανοιξιάτικα άνθη.

Πασχαλινή κάρτα με χρονική ένδειξη 1908. "Ευτυχισμένο Πάσχα" μας εύχεται η αγγελική λευκοφορεμένη μορφή που στέκεται μπροστά από το σταυρό. Κρατά άνθη και περιβάλλεται από άνθη.

Πασχαλινή κάρτα με χρονική ένδειξη 1909. Είναι από τις αγαπημένες μου κάρτες. Μία νεαρή γυναίκα κρατά με κατάνυξη το προσευχητάρι της. Μπροστά της λευκά άνθη.

 Πασχαλινή κάρτα με χρονική ένδειξη 1911. "Πασχαλινό σονέτο" ονομάζεται αυτή η κάρτα, γιατί ανάμεσα σε λουλούδια και κάτω από το κεφάλι μίας γυναικείας μορφής διαβάζουμε ένα ποίημα με πασχαλινές ευχές. 

Πασχαλινή κάρτα με χρονική ένδειξη 1914. Πασχαλινές ευχές από ένα εντυπωσιακό ντυμένο ζευγάρι. Ο άνδρας κρατά μία τεράστια ανθοδέσμη από κόκκινα τριαντάφυλλα. Το φόρεμα της γυναίκας έχει σχέδια με κόκκινα και ροζ τριαντάφυλλα, το τεράστιο καπέλο της είναι επίσης στολισμένο με τριαντάφυλλα.

Πασχαλινή κάρτα με χρονική ένδειξη 1916. Μία κομψή γυναικεία φιγούρα στέλνει τις πασχαλινές ευχές, κρατώντας μία ανθοδέσμη.

Είναι μία υπέροχη art nouveau πασχαλινή κάρτα. Μία γυναικεία μορφή ανάμεσα σε 
λουλούδια.

Μία ακόμα πασχαλινή κάρτα με λουλούδια και ένα ποίημα με πασχαλινές ευχές. Λείπει η γυναικεία μορφή.

Μία γυναικεία μορφή με το προσευχητάρι στα χέρια της.

http://www.cardcow.com/231793/easter-greetings-couple-dressed-finery-holidays/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου