Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2011

Η κιθάρα στη ζωγραφική: ένας πίνακας του Ρενουάρ


                  H  μουσική στη ζωγραφική 
Γυναίκα με κιθάρα: Μάθημα κιθάρας σ' έναν πίνακα του Πιέρ Ογκίστ Ρενουάρ (Pierre Auguste Renoir)


   Είναι ένας ακόμα πίνακας του γνωστού Γάλλου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Ρενουάρ (1841-1919) στον οποίο απεικονίζεται μια γυναίκα με κιθάρα. Η κομψή νεαρή γυναίκα κάθεται σε πολυθρόνα και παίζει κιθάρα για χάρη ενός κοριτσιού. Το ξανθό κοριτσάκι, καθισμένο αναπαυτικά στο πάτωμα, πάνω σ' ένα μαξιλάρι, έχοντας γυρίσει την πλάτη του στο θεατή, παρακολουθεί με προσήλωση την κιθαρίστρια. Η χαριτωμένη σκηνή που διαδραματίζεται ασφαλώς στη γωνία ενός δωματίου μεγαλοαστικής οικίας φέρει τον τίτλο "μάθημα κιθάρας".

Π. Ρενουάρ, Μάθημα κιθάρας. 1897. Σε ιδιωτική συλλογή.

Το χαρούμενο και θερμό κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα κυριαρχεί και φωτίζει το "μουσικό" στιγμιότυπο του πίνακα.

http://www.terminartors.com/artworkprofile/Renoir_Pierre-Auguste-Guitar_Lesson

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου