Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2011

Πίνακες ζωγραφικής με θέμα τα Χριστούγεννα: Ρογήρος Βαν Ντερ Βέιντεν, το Τρίπτυχο του Μπλάντελιν

Ρογήρος Βαν Ντερ Βέιντεν, Το τρίπτυχο του Μίντελμπρουκ ή Μπλάντελιν
   
   Το εξαιρετικό αυτό έργο, γνωστό ως τρίπτυχο του Μίντελμπρουκ ή Μπλάντελιν, είναι δημιουργία του Φλαμανδού ζωγράφου Ρογήρου Βαν Ντερ Βέιντεν (1399-1466). Το έργο ήταν πιθανότατα παραγγελία του αξιωματούχου Μπλάντελιν και προοριζόταν για τον καθεδρικό ναό της πόλης Μίντελμπρουκ (βρίσκεται βορειοανατολικά της Μπρυζ), τον οποίο ανήγειραν ο Μπλάντελιν μαζί με τη σύζυγό του το 1444.

Ρ. Βαν Ντερ Βέιντεν, Το τρίπτυχο του Μίντελμπρουκ. Περίπου 1445-1450. Πινακοθήκη (Gemäldegalerie) του Βερολίνου.

Η ακτινοβολία που εκπέμπει το θείο Βρέφος εξουδετερώνει το ασθενές φως του κεριού που κρατά ο Ιωσήφ. Χαριτωμένα αγγελάκια παρακολουθούν τη σκηνή της προσκύνησης του θείου Βρέφους.

   Με το έργο αυτό διακηρύσσεται η οικομενικότητα της Γέννησης του Χριστού και η αναγνώριση της σημασίας του συμβάντος από Ανατολή και Δύση. O Βαν Ντερ Βέιντεν, ένας από τους πιο καταξιωμένους πρώιμους Φλαμανδούς ζωγράφους, ζωγράφισε το τρίπτυχο μετά  το ταξίδι του από την Ιταλία, στις πόλεις Φεράρα, Φλωρεντία και Ρώμη. Οι επιρροές της ιταλικής αναγέννησης είναι εμφανείς στο έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου