Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Πίνακες ζωγραφικής με θέμα τα Χριστούγεννα: Ν. Λύτρας, Κάλαντα-Σπ. Βικάτος, Χριστουγεννιάτικο Δέντρο

                            Δύο Χριστουγεννιάτικοι πίνακες: Νικηφόρου Λύτρα, Κάλαντα-Σπυρίδωνος Βικάτου, Χριστουγεννιάτικο Δέντρο.

   Είναι δύο πίνακες με χριστουγεννιάτικο θέμα που εκφράζουν την ελληνική ηθογραφία. Οι δημιουργοί τους σπούδασαν στο Μόναχο και θεωρούνται εκπρόσωποι της Σχολής του Μονάχου και των αρχών του ακαδημαϊσμού στη ζωγραφική. Και οι δύο υπήρξαν καθηγητές στη Σχολή Καλών Τεχνών των Αθηνών.
   Ο πρώτος πίνακας είναι το γνωστό έργο του Νικηφόρου Λύτρα με τον τίτλο Κάλαντα. Το έργο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της νεοελληνικής αγροτικής ηθογραφίας. Μία ομάδα αγοριών, ντυμένα με παραδοσιακά ενδύματα και φέροντας παραδοσιακά όργανα, ψάλλουν τα κάλαντα στην αυλή ενός αγροτικού σπιτιού. Από το ανοιχτό παράθυρο ή πόρτα διακρίνουμε μία γυναίκα που επίσης φορά παραδοσιακή ενδυμασία, κρατώντας στην αγκαλιά της ένα παιδάκι, να ακούει τους μικρούς μουσικούς και τραγουδιστές. Ο Λύτρα έχει απεικονίσει με κάθε λεπτομέρεια τις ενδυμασίες των παιδιών, αλλά και την αυλή του σπιτιού. Πρόκειται για εξαιρετική απεικόνιση μίας όψης της ζωής στην ελληνική ύπαιθρο και επαρχία.

Ν. Λύτρας, Κάλαντα. 1872. Ιδιωτική Συλλογή.

   Ο Νικηφόρος Λύτρας (Τήνος 1832-Αθήνα 1904) είναι από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Σχολής του Μονάχου στη νεοελληνική ζωγραφική.  Σπούδασε αρχικά στο Σχολείον των Τεχνών (1850-1856), τη  μετέπειτα Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Υπήρξε μαθητής της πρώτης γενιάς δασκάλων του Σχολείου (Φίλιππου Μαργαρίτη και Γεώργιου Μαργαρίτη, Ραφαήλ Τσέκολη, Αγαθάγγελου Τριανταφύλλου, Λουδοβίκου Θείρσιου). Την περίοδο 1860-1865 συνέχισε τις σπουδές του στην Ακαδημία του Μονάχου  (κυρίως υπό τον Karl von Piloty). Το 1866 διορίζεται στην έδρα της ζωγραφικής του Σχολείου αντικαθιστώντας τον Σπυρίδωνα Προσαλέντη (ο οποίος θα επανέλθει το 1876).  Πάντοτε εύρισκε θερμούς υποστηρικτές  και θαυμαστές μεταξύ των μαθητών του. Δίδαξε με αφοσίωση και ζήλο στο Σχολείον ώς το θάνατό του. Θεωρείται ένας από τους πρώτους μεγάλους δάσκαλους της ζωγραφικής στην Ελλάδα.
Σπ. Βικάτος, Χριστουγεννιάτικο Δέντρο. Αχρονολόγητο. Εθνική Πινακοθήκη.

   Ο πάνω από σαράντα χρόνια νεότερος του Νικηφόρου Λύτρα Σπυρίδων Βικάτος (Αργοστόλι 1878-Αθήνα 1960) σπούδασε στο Σχολείον των Τεχνών (1896-1898) ζωγραφική δίπλα στους Σπυρίδωνα Προσαλέντη και Νικηφόρο Λύτρα και γλυπτική δίπλα στον Γεώργιο Βρούτο. Την περίοδο 1900-1906 συνέχισε τις σπουδές του κοντά στον Γύζη και τον Ludwig von Löfftz στην Ακαδημία του Μονάχου. Το 1909 διορίσθηκε καθηγητής της σκιαγραφίας στο Σχολείον των Τεχνών και δίδαξε  (με τρίμηνη διακοπή το 1911) ώς το 1939. Με το έργο του εξέφρασε τον Ακαδημαϊσμό στη νεοελληνική ζωγραφική και υπήρξε ένας από τους ύστατους εκπροσώπους της Σχολής του Μονάχου.

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Lytras_Nikiforos_Carols.jpeg
http://www.nationalgallery.gr/site/content.php?sel=247&artwork_id=61348
http://www.gallery.asfa.gr/professors/site/Teachers/t_docpage?doc=/documents/kathigites/spyridon-bikatos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου