Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Γυναίκα που διαβάζει σε δωμάτιο με παπαρούνες. Ένας πίνακας της Anna Ancher


Γυναίκα που διαβάζει σε δωμάτιο με παπαρούνες

   Θεωρείται από τους πιο γνωστούς πίνακες της Anna Ancher (1859-1935), μίας από τις πιο σημαντικούς ζωγράφους της Δανίας τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αι και τις πρώτες του 20ού. Απεικονίζει το εσωτερικό ενός δωματίου μεσοαστικού σπιτιού όπου μία γυναίκα, έχοντας ακουμπίσει στο τραπέζι, διαβάζει με αφοσίωση το βιβλίο της. Πάνω στο τραπέζι ένα βάζο που ξεχειλίζει από κόκκινες παπαρούνες τραβά την προσοχή του βλέμματος του θεατή.

Anna Ancher, Εσωτερικό δωματίου με παπαρούνες και γυναίκα που διαβάζει (Lizzy Hohlenberg). 1905. Skagens Μουσείο. Skagen. Δανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου