Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Αστέρια στο φως του ήλιου. Ένας καλοκαιρινός πίνακας του John Lanery;


Ένας καλοκαιρινός πίνακας του John Lavery

    Eίναι ασφαλώς ένας καλοκαιρινός, γεμάτος με φως του ήλιου, πίνακας του Ιρλανδού ζωγράφου John Lavery (1856-1941). Οι δύο γυναίκες, που λιάζονται στον κήπο ξαπλωμένες στην κούνια, είναι "αστέρια" του Χόλυγουντ, δηλαδή ηθοποιοί. H γυναίκα στα αριστερά, ντυμένη στα κόκκινα, είναι η ηθοποιός Maureen O᾽Sullivan, που έπαιζε το ρόλο της Jane σε αρκετές ταινίες, στο πλευρό του ηθοποιού John Weissmuller, ο οποίος υποδυόταν τον Ταρζάν. Ο πίνακας απηχεί επιρροές του ιμπρεσιονισμού που είχε δεχθεί ο Lavery, όταν ήταν νέος και σπούδαζε στη Γαλλία.

John Lavery, Αστέρια στο φως του ήλιου. 1936. Limerick City Gallery of Art.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου