Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Στην Κέρκυρα. Πίνακες του John Singer Sargent

Τοπία από την Κέρκυρα

   Ο  ζωγράφος John Singer Sargent (1856-1926) γεννήθηκε από Αμερικανούς ζωγράφους στη Ρώμη και πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στην Ευρώπη. Σπούδασε στο Παρίσι και εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο από όπου όμως ταξίδευε συχνά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε διάφορους προορισμούς της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Β. Αφρικής και φυσικά των Η.Π.Α.  Στους διάφορους τόπους-πολλές φορές ήταν διεθνή κοσμοπολίτικα τουριστικά θέρετρα εύπορων ταξιδιωτών-συνήθιζε να ζωγραφίζει εικόνες από τοπία και ανθρώπους, αφήνοντας ένα μεγάλο αριθμό έργων που βρίσκονται διάσπαρτα κυρίως σε ιδιωτικές συλλογές. Βενετία και Κάπρι-αγαπημένοι προορισμoί πολλών Ευρωπαίων και Αμερικάνων ταξιδιωτών-, Ελβετικές Άλπεις και Τύρολο, Αλγερία και Τυνησία είναι κάποιοι από τους τόπους που ζωγράφισε στα ταξίδια του. 
   Το 1909 ο Sargent βρέθηκε στην Κέρκυρα. Τα τοπία του νησιού, η φύση, τα χρώματα, το φως του ήλιου και τα παιχνίδια των σκιών, το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού, οι ελιές και οι πορτοκαλιές γοήτευσαν το βλέμμα του ζωγράφου. Σας παρουσιάζω κάποιους από τους πολλούς πίνακες του Sargent με ιμπρεσιονιστικές εικόνες από την Κέρκυρα.

J. S. Sargent, Κέρκυρα. Φως και σκιες. 1909. Museum of Fine Arts. Boston. Φωτοσκιάσεις στο λευκό τοίχο του οικήματος.

J. S. Sargent, Ένας κήπος στην Κέρκυρα. 1909. Ιδιωτική Συλλογή. Διακρίνεται μια γυναικεία μορφή.

J. S. Sargent, Κέρκυρα. 1909. Ιδιωτική Συλλογή.

J. S. Sargent, Κέρκυρα. Tαράτσα. 1909. Museum of Fine Arts. Boston.

J. Singer Sargent, Κυπαρίσσια στην Κέρκυρα. 1909. Museum of Fine Arts. Boston.

J. S. Sargent, Τοπίο με ελιές. Κέρκυρα. 1909. Ιδιωτική Συλλογή.

J. S. Sargent, Ελαιόδενδρα στην Κέρκυρα. 1909. Ιδιωτική Συλλογή.

J. S. Sargent, Ελαιόδενδρα στην Κέρκυρα. 1909. Ιδιωτική Συλλογή.

J. S. Sargent, Πορτοκαλιές στην  Κέρκυρα. 1909. Ιδιωτική Συλλογή.

J. S. Sargent, Σ´έναν κήπο. Κέρκυρα. 1909. Ιδιωτική Συλλογή. Ένας υπέροχος πίνακας. Μια γυναίκα διαβάζει το βιβλίο της στο κήπο στην Κέρκυρα. Δίπλα της διακρίνεται και μια άλλη γυναικεία μορφή.

J. S. Sargent,  Μια βροχερή μέρα στην Κέρκυρα. 1909. Museum of Fine Arts. Boston.


http://www.johnsingersargent.org/the-complete-works.html

https://en.wikipedia.org/wiki/John_Singer_Sargent

http://www.wikipaintings.org/en/john-singer-sargent/corfu-lights-and-shadows-1909

http://jssgallery.org/Paintings/In_a_Garden_Corfu.htm

http://www.wikipaintings.org/en/john-singer-sargent/a-garden-in-corfu-1909

http://www.mfa.org/collections/object/corfu-cypresses-226724

http://www.mfa.org/collections/object/corfu-the-terrace-36924

http://www.mfa.org/collections/object/corfu-lights-and-shadows-226725

http://www.mfa.org/collections/object/corfu-a-rainy-day-226726

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου