Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

To καλοκαίρι στη ζωγραφική. Στη βάρκα και υπό τη σκια των ιτιών. Πίνακες του John Singer Sargent

Στη βάρκα, υπό τη σκια των ιτιών.

   Η αίσθηση της καλοκαιρινής ραστώνης εκφράζεται απόλυτα από τους τρεις πίνακες του Αμερικανού ζωγράφου John Singer Sargent (1856-1925), o oποίος σπούδασε και έζησε τον περισσότερα χρόνια του βίου του στην Ευρώπη. Πολυταξιδεμένος σε διάφορα κοσμικά ευρωπαϊκά θέρετρα, διακρίθηκε για τις υπέροχες προσωπογραφίες κυρίως γυναικών των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων και για τα τοπία με ιμπρεσιονιστικές πινελιές.
   Στους τρεις πίνακες που ακολουθούν βλέπουμε γυναικείες φιγούρες να αναπαύονται και να κοιμούνται, ξαπλωμένες σε βάρκα που έχει αράξει στην όχθη ποταμού υπό τη σκια ιτιών.
Στα ατάραχα νερά του ποταμού ο χρόνος κυλά αργά ή μάλλον έχει σταματήσει...Ο καλλιτέχνης απεικονίζει την εντύπωση μιας στιγμής σ´ένα ονειρικό τοπίο όπου επικρατεί η απόλυτη γαλήνη και ηρεμία. 

J. S. Sargent, Το καλοκαίρι του St Martin. 1888. Ιδιωτική Συλλογή.

Δυο λευκοφορεμένες γυναίκες ξαπλώνουν σε μια βάρκα. Η μία έχει ακουμπήσει στα πόδια την ομπρέλα της.

J. S. Sargent, Δυο γυναίκες κοιμούνται κάτω από τις ιτιές. 1887. Ιδιωτική Συλλογή.

Σε παραλλαγή το ίδιο θέμα. Δυο γυναίκες κοιμούνται σε βάρκα υπό τη φυλλωσιά ιτιών. 

J. S. Sargent, Κάτω από τις ιτιές. 1887. Ιδιωτική Συλλογή.

Ακόμα μία παραλλαγή του ίδιου θέματος. Το βλέμμα του ζωγράφου εστιάζει στην αντανάκλαση του φωτός και των χρωμάτων στα νερά του ποταμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου