Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

H ζωγράφος του Skagen της Δανίας Anna Ancher


Γυναίκες με ομπρέλες στην παραλία και στον κήπο. Πίνακες της Anna Ancher
    
   Συνεχίζω με πίνακες της κοινότητας των ζωγράφων που στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα περνούσαν τα καλοκαίρια τους στο ψαροχώρι του Skagen της Δανίας. Είναι δύο καλοκαιρινοί πίνακες του Michael  και της Anna Ancher.
   Μία παρέα γυναικών να κάνουν βόλτα στην παραλία του Skagen απεικονίζει ο πρώτος πίνακας. Πολύχρωμες γυναικείες φιγούρες, κρατώντας ομπρέλες (η μία κρατά ανοιγμένη ομπρέλα και κάποιες από τις άλλες κρατούν κλειστές ομπρέλες), περπατούν αμέριμνες στην αμμουδιά μια καλοκαιρινή ημέρα. Είναι προφανώς παραθερίστριες στο Skagen. Τέτοιες σκηνές στην παραλία έχουν απεικονίσει πολλές σε διάφορες παραλλαγές οι ζωγράφοι της κοινότητας του Skagen.

 Michael Ancher, Μια βόλτα στην παραλία. 1896. Skagens Μουσείο. Skagen. Δανία.

  O δεύτερος πίνακας είναι φωτεινός, ηλιόλουστος, με ζεστά χρώματα. Κυριαρχεί το πορτοκαλί χρώμα της ομπρέλας που κρατά η κομψή κυρία του κήπου.

Anna Ancher, Γυναίκα σε κήπο με πορτοκαλί ομπρέλα. 1915. Funen Art Museum. Δανία.

   Η Anna Ancher (1859-1935) θεωρείται από τους σημαντικότερους Δανούς καλλιτέχνες των τελευταίων δεκαετιών του 19ου και των πρώτων του 20ού αιώνα. Είναι επίσης, αναμφισβήτητα, μία από τις πρώτες γυναίκες ζωγράφους που καθιερώθηκαν και διεκρίθηκαν για το έργο τους στη Δανία, σε μία εποχή κατά την οποία ήταν δύσκολο για μια γυναίκα να αναγνωρισθεί για την καλλιτεχνική της δημιουργία. 

Φωτογραφία της Anna Ancher, μίας από τις πιο σημαντικές ζωγράφους της Δανίας. Βασιλική Βιβλιοθήκη της Δανίας. Πριν από το 1933. 

    Η Anna Ancher γεννήθηκε στο απομονωμένο ψαροχώρι Skagen της Βορ. Δανίας (βρίσκεται στη χερσόνησο της Γιουτλάνδης) όπου και έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής της. Στις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα περνούσαν το καλοκαίρι τους στο Skagen διάφοροι καλλιτέχνες από τις σκανδιναβικές χώρες, κυρίως ζωγράφοι,  που ζωγράφιζαν τοπία και θαλασσινές σκηνές. Επίσης το καλοκαίρι, στο Skagen συγκεντρώνονταν συγγραφείς, ποιητές, μουσικοί, φιλόσοφοι και επιστήμονες. Η κοινότητα των ζωγράφων του Skagen έγινε γρήγορα γνωστή στους καλλιτεχνικούς κύκλους της Δανίας και γενικά της Σκανδιναβίας. Περιλάμβανε τους Δανούς ζωγράφους Peder Severin Krøyer  (και τη γυναίκα του Marie Krøyer), Laurits Tuxen, Karl Madsen, Viggo Johansen, Carl Locher, Anna και Michael Ancher και άλλους, τους Νορβηγούς Christian Krohg και Eilif Peterssen και τους Σουηδούς Οscar Björck και Johan Krouthén. 
      Η Ancher ήταν η μόνη από αυτό τον κύκλο των ζωγράφων που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Skagen και η μόνη γυναίκα που απέκτησε φήμη για το έργο της. Ο πατέρας της είχε στην ιδιοκτησία του το γνωστό ξενοδοχείο Brøndums (υπάρχει μέχρι σήμερα) όπου έμεναν κάποιοι από τους καλλιτέχνες που περνούσαν το καλοκαίρι τους στο Skagen. H κλίση της Ancher προς τη ζωγραφική εκδηλώθηκε από την παιδική της ηλικία. Φαίνεται ότι το μικρό κορίτσι παρατηρούσε τους ζωγράφους να ζωγραφίζουν και επηρεάστηκε ώστε να αρχίσει και η ίδια τη ζωγραφική.
   Σπούδασε σχέδιο και ζωγραφική στην Κοπεγχάγη και συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι. Στα 1880 παντρεύτηκε τον επίσης ζωγράφο Michael Ancher  που γνώρισε στο Skagen  και απέκτησε μαζί του μια κόρη. Παρά την κοινωνική πίεση, δεν εγκατέλειψε τη ζωγραφική μετά το γάμο της και συνέχισε να ζωγραφίζει.
Michael Ancher, Η Άννα επιστρέφει από τους αγρούς. 1902. Skagens Μουσείο. Skagen. Δανία. Μία υπέροχη προσωπογραφία της Anna Ancher από το χέρι του συζύγου της Michael Ancher, ενός επίσης σημαντικού ζωγράφου της κοινότητας του Skagen και της Δανίας. Το ζεύγος Ancher διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον επίσης γνωστό ζωγράφο P. S. Krøyer και τη σύζυγό του Marie Krøyer (βλ. http://annagelopoulou.blogspot.gr/2013/08/p-s-kryer-to-p-s-kryer-marie-kryer.html ). H Anna Ancher είχε σπουδάσει μαζί με τη Marie ζωγραφική στο Παρίσι.

Anna Ancher, Νεαρή γυναίκα χτενίζει τα μαλλιά της. 1901. Εθνική Πινακοθήκη της Δανίας.
 Κοπεγχάγη.

Σκηνές από την καθημερινή ζωή στο Skagen αποτελούν τα θέματα της Anna Ancher. Aν και έχει ζωγραφίσει εικόνες από τοπία και την παραλία του Skagen, φαίνεται ότι προτιμά να απεικονίζει εσωτερικούς χώρους (βλ. και

Anna Ancher, H μητέρα της ζωγράφου στο μπλε δωμάτιο. 1909. Εθνική Πινακοθήκη της Δανίας. Κοπεγχάγη.

Το παιχνίδι του φωτός και οι φωτοσκιάσεις στο εσωτερικό δωματίων φαίνεται να τη γοητεύουν. 

Anna Ancher, Εσωτερικό δωματίου με κληματίδα. 1912. Skagens Μουσείο. Skagen. Δανία. Είναι μία πλευρά του δωματίου που η Anna χρησιμοποιούσε ως studio.

Anna Ancher, Φως του ήλιου στο μπλε δωμάτιο. 1891. Skagens Μουσείο. Skagen. Δανία. Το κοριτσάκι που κάθεται στην καρέκλα είναι η κόρη των ζωγράφων Anna  και Michael Ancher.


http://www.skagensmuseum.dk/en/collection/the-art-works/anna-ancher/interioer-med-klematis/#c6373 1912
http://www.skagensmuseum.dk/en/collection/the-art-works/anna-ancher/sunlight-in-the-blue-room/
http://kunst.museum.odense.dk/billedvis.asp?billednr=14300&antal=522&language=da
http://www.skagensmuseum.dk/en/collection/the-art-works/anna-ancher/
http://en.wikipedia.org/wiki/Anna_Ancher
http://www.artistsandart.org/2010/03/anna-ancher-1859-1935-danish.html
http://kunst.museum.odense.dk/billedvis.asp?billednr=14300&antal=522&language=da
http://search.smk.dk/vark.asp?ObjectId=84447
http://search.smk.dk/vark.asp?ObjectId=9374
http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Paintings_by_Anna_Ancher
http://bjws.blogspot.gr/2012/09/danish-anna-ancher-1859-1935-paints.html
http://www.skagensmuseum.dk/en/collection/the-art-works/michael-ancher/anna-ancher-returning/

2 σχόλια:

  1. Γειά σου. Είμαι ισπανίαδα και λατρέυω Ελλάδα και την πονάω μαζί σας. Εμένα μου αρέσει ο ισπανός Sorolla και το έργο του. Βλέπω ότι τον ξέρεις!

    Φιλιά και καφεδάκι.

    http://logokrisiaikostuprotueona.blogspot.com.es/

    και το ισπανικό μου μπλογκ:

    http://censurasigloxxi.blogspot.com.es/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι για την επικοινωνία. Πράγματι και εμένα μου αρέσει ο Sorolla. Ευχαριστώ που μου τον θύμησες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή