Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Το Καλοκαίρι στη ζωγραφική. Στην παραλία του Trouville. Πίνακες του Cl. Monet


Στην παραλία. Πίνακες του Cl. Monet

...Eπειδή ακόμα είναι καλοκαίρι, ιδού κάποιοι πίνακες του γνωστού Γάλλου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Cl. Monet (1840-1926) που απεικονίζουν σκηνές από την παραλία του Τρουβίλ, κοσμοπολίτικου παραθαλάσσιου θέρετρου στις ακτές της Βορ. Γαλλίας, στη Βρεττάνη. To καλοκαίρι του 1870 ο Monet με τη σύζυγό του Camille παραθέρισαν στο Trouville. Ήταν νιόπαντροι, αφού ο γάμος τους είχε γίνει στις 28 Ιουνίου. Από το γαμήλιο, λοιπόν, ταξίδι του Μοnet, είναι οι παρακάτω εικόνες. Κομψές κυρίες με αιθέρια φορέματα και ομπρέλες και κοστουμαρισμένοι κύριοι περιπατούν στην προβλήτα ή κάθονται στην παραλία. Καλοκαιρινές διακοπές μιας άλλης εποχής!

Cl. Monet, Η ακτή του Τρουβίλ. 1870. Waldworth Athenaum Museum of Art. Hartford.

Cl. Monet, Η ακτή του Τρουβίλ. 1870. National Gallery of Art. London.

   Δυο γυναίκες, η μία ντυμένη στα λευκά και η άλλη στα μαύρα, κάθονται σε καρέκλες στην παραλία Τρουβίλ. Κρατούν ομπρέλες για να προστατευθούν από τον ήλιο. Η γυναίκα που κάθεται στα αριστερά πρέπει να είναι η Camille, η σύζυγος του Μonet,  ενώ στα δεξιά λένε ότι κάθεται η σύζυγος του ζωγράφου Εugène Boudin (1824-1898). Ο Boudin ήταν φίλος και δάσκαλος του Monet. Έχει ζωγραφίσει πολλά έργα που απεικονίζουν σκηνές από την παραλία του Trouville, τα οποία επηρέασαν τη ζωγραφική του κατά πολύ νεότερου Monet (βλ. http://annagelopoulou.blogspot.gr/search/label/Eug.%20Boudin).

Cl. Monet, Η  προβλήτα του Τρουβίλ. 1870. Ιδιωτική Συλλογή.

Cl. Monet,  To ξενοδοχείο των μαύρων ρόδων στο Trouville. 1870. Museé d´Orsay.

Ένας πίνακας με κίνηση και αέρα! Στον ουρανό με τα λευκά συννεφάκια κυματίζουν οι σημαίες. Φυσούσε εκείνη την ημέρα στο Trouville.

Cl. Monet, Στην παραλία  του Τρουβίλ. 1870-71. Marmottan. Paris.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου