Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Στο ποτάμι. Πίνακες του John Singer Sargent

Γυναίκα με ομπρέλα που διαβάζει στο ποτάμι. 
    
   Συνεχίζω με ιμπρεσιονιστικούς πίνακες του Aμερικανού John Singer Sargent (1856-1925). Η εντύπωση μίας απόλυτα ιδιωτικής στιγμής! Σε ειδυλλιακό τοπίο μία κομψή γυναίκα είναι μόνη με συντροφιά το βιβλίο της. Καθισμένη αναπαυτικά στη βάρκα που έχει αράξει στην άκρη του ποταμού, διαβάζει με προσήλωση το βιβλίο. Φορά καπέλο και γάντια, ενώ στα πόδια της έχει ακουμπήσει την ομπρέλα της. Λευκή μακριά με πτυχώσεις φούστα και μωβ πουκάμισο. 
   
J. Singer Sargent,  Στο ποτάμι. 1885. Ιδιωτική Συλλογή.

   Θα μπορούσε να είναι μία άλλη στιγμή της ίδιας γυναίκας στο ποτάμι. Αυτή τη φορά έχει συντροφιά έναν νεαρό άνδρα. Η γυναίκα κάθεται στην όχθη του ποταμού και ο άνδρας μέσα στη βάρκα. Εκείνη φορά την ίδια υπέροχη αέρινη φούστα, πράσινο πουκάμισο και πράσινο καπέλο. Πίσω της ακουμπισμένη η ομπρέλα. Στην άκρη δεξιά διακρίνονται αχνά και άλλες φιγούρες να πλησιάζουν...Μάλλον πρόκειται να διακόψουν την ιδιωτική στιγμή του ζευγαριού.
J. Singer Sargent, Στο ποτάμι. 1888. Ιδιωτική Συλλογή. Ένας υπέροχος ιμπρεσιονιστικός πίνακας. Τα χαρακτηριστικά της γυναίκας διακρίνονται πιο καθαρά. Το τοπίο και οι φιγούρες πίσω από το ζευγάρι σκιαγραφούνται με καθαρά ιμπρεσιονιστικές πινελιές.

http://www.wikipaintings.org/en/john-singer-sargent/by-the-river-1885

http://www.jssgallery.org/Paintings/By_the_River.html

http://www.johnsingersargent.org/By-the-River-I.html

http://www.johnsingersargent.org/By-The-River.html

2 σχόλια:

 1. Το blog σας είναι υπέροχο. Έχω καιρό που το θαυμάζω μα τώρα πια το έχω και στα αγαπημένα μου ιστολόγια. Σας ευχαριστώ πολύ για την Τέχνη. Σας εύχομαι καλό απόγευμα κι αν θελήσετε κάποια στιγμή, πολύ θα χαρώ να τα πούμε και στο blog μου. (Αν βρείτε κάτι ενδιαφέρον βεβαίως)
  http://pistos-petra.blogspot.gr/

  Υ.Γ Μια μέρα ανάρτησα δυο πίνακες από μια δική σας ανάρτηση, όμως στο τέλος του κειμένου (μετά την δεύτερη εικόνα) είχα παραπομπή στο link σας. Σας ευχαριστώ πολύ (αν και εκ των υστέρων...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μοναδική η ζωγραφική ματιά του Sargent !!!

  http://habilisii-habilis.blogspot.gr/2011/07/john-singer-sargent.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή