Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Koρίτσια στην παραλία. Πίνακες της Dorothea Sharp

Στην παραλία

   Πρώτη μέρα του Αυγούστου. Ευτυχώς, το καλοκαίρι είναι ακόμα εδώ!
...Και αφού βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, ιδού δύο καλοκαιρινοί πίνακες της Αγγλίδας ζωγράφου Dorothea Sharp (1874-1955) που απεικονίζουν σκηνές με κορίτσια στην παραλία.

Dorothea Sharp, Κορίτσι σε λευκό φόρεμα. Mercer Art Gallery. Harrogate.

Είναι μια καλοκαιρινή ημέρα στην παραλία. Μια κοπέλα, νυμένη με λευκό φόρεμα,  κάθεται στο βράχο της παραλίας και υπό τη σκια του δένδρου. Στο βάθος δύο λουόμενοι ετοιμάζονται να μπουν στη γαλάζια θάλασσα.

Dorothea Sharp, Κορίτσι και γλάροιGregynog Hall. Ουαλία.

   Μπορεί να είναι η ίδια κοπέλα. Καθισμένη και πάλι στο βραχάκι της παραλίας περιβάλλεται από γλάρους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου