Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

J. Singer Sargent, ένα φύσημα του ανέμου. Πίνακες του Sargent με την Judith Gautier

O άνεμος στη ζωγραφική. 

   Φυσούσε όλο το βράδυ και φυσάει σήμερα όλο το πρωί. Για αυτό, φαίνεται ότι θυμήθηκα έναν πίνακα του αγαπημένου Αμερικανού ζωγράφου John Singer Sargent (1856-1925). Μία γυναικεία φιγούρα στέκεται σ´ἐνα ύψωμα. Φορά ένα ανάλαφρο λευκό φόρεμα. Πίσω της για φόντο ο γαλάζιος ουρανός και σκόρπια λευκά σύννεφα. Ο Sargent απεικονίζει μία στιγμή  κατά την οποία φυσά άνεμος. Το φόρεμα της γυναίκας ανεμίζει και εκείνη με το ένα της χέρι προσπαθεί να συγκρατήσει το καπέλο της από την επίθεση του ανέμου.
  H γυναικεία μορφή που δέχεται τη ριπή του ανέμου είναι η Γαλλίδα συγγραφέας και ποιήτρια Judith Gautier (1845-1917), κόρη του γνωστού Γάλλου συγγραφέα Θεόφιλου Γκωτιέ. Η Judith Gautier ήταν γνωστή στους καλλιτεχνικούς κύκλους του Παρισιού στους οποίους κινήθηκε και ο J. Singer Sargent. H Gautier,  αφού χώρισε από τον πρώτο σύζυγό της, είχε μια σύντομη ερωτική σχέση με τον γνωστό συνθέτη Richard Wagner, ενώ στη συνέχεια παντρεύτηκε τον διάσημο Γάλλο συγγραφέα Pierre Loti.

John Singer Sargent,  Ένα φύσημα του ανέμου. 1886-1887. Ιδιωτική Συλλογή.

Φωτογραφία της Judith Gautier. Η Gautier είχε γράψει ένα άρθρο με θετικά σχόλια για τον πίνακα του J. Singer Sargent, H προσωπογραφία της κυρίας Χ. Ο πίνακας παρουσιάστηκε στην Έκθεση του Παρισιού το 1884 και προκάλεσε σκάνδαλο, γιατί θεωρήθηκε πολύ τολμηρός για την εποχή του.

Ο Sargent φαίνεται ότι τη δεκαετία του 1880 συνδεόταν φιλικά με την Gautier. Είχε ζωγραφίσει και άλλες δύο προσωπογραφίες της.

John Singer Sargent, Judith Gautier. 1885. Iνστιτούτο Τεχνών του Ντητρόιτ.

John Singer Sargent, Η Judith Gautier στο Fourberie. 1883-1885. Musée Jean Faure, Aix-les-Bains.

John Singer Sargent, Η προσωπογραφία της Mme X (της κυρίας Virginie Gautreau). 1883. Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Ν. Υόρκης. Ο πίνακας αυτός είχε προκαλέσει μεγάλη συζήτηση, όταν εκτέθηκε στο Παρίσι. Η στάση και το φόρεμα της μεγαλοαστής κυρίας Gautreau (ήταν σύζυγος ενός πλούσιου τραπεζίτη) τότε θεωρήθηκαν πολύ προκλητικά. H Gautier είχε γράψει ένα θετικό άρθρο για τον πίνακα.

http://www.wikipaintings.org/en/john-singer-sargent/a-gust-of-wind
http://www.artrenewal.org/pages/artwork.php?artworkid=13656&size=large
http://www.metmuseum.org/toah/works-of-art/16.53
http://en.wikipedia.org/wiki/Judith_Gautier
http://www.dia.org/object-info/79cc3f36-1779-45a1-9188-877577209541.aspx?position=3

3 σχόλια:

  1. Α, η φίλη του Wagner!! Μεγάλη μορφή, αυτή ήξερε τα κινέζικα και τα ιαπονέσικα πολύ καλά... αλλά πάντα έγραψε με πσευδόνιμο;

    Φιλάκια και καφεδάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    FadoExpress là một trong những top công ty chuyển phát nhanh quốc tế hàng đầu chuyên vận chuyển, chuyển phát nhanh siêu tốc đi khắp thế giới, nổi bật là dịch vụ gửi hàng đi nhậtgửi hàng đi pháp và dịch vụ chuyển phát nhanh đi hàn quốc uy tín, giá rẻ

    ΑπάντησηΔιαγραφή