Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Το καλοκαίρι στη ζωγραφική. Πίνακες του P. S. Krøyer. To ζεύγος P. S. Krøyer και Marie Krøyer στο Skagen.

Στην παραλία του Skagen. Peder Severin Krøyer και Marie Krøyer

  ...Aφού σας άρεσαν, συνεχίζω με καλοκαιρινούς πίνακες του Δανού ζωγράφου Peder Severin Krøyer. Κατά τη δεκαετία του 1890 ο Krøyer ζωγράφισε μια σειρά έργων που απεικονίζουν λευκοφορεμένες φιγούρες, κυρίως γυναικείες μορφές, να περπατούν ή να ρεμβάουν στην παραλία το βράδυ του καλοκαιριού, λίγο μετά το σούρουπο. Οι σκηνές της παραλίας διαδραματίζονται στο ψαροχώρι της Βορ. Δανίας Skagen, όπου περνούσαν το καλοκαίρι Δανοί και Νορβηγοί ζωγράφοι ζωγραφίζοντας στην ύπαιθρο (βλ. και προηγούμενη ανάρτηση http://annagelopoulou.blogspot.gr/2013/08/ps-kroyer.html ). Ο παρακάτω πίνακας είναι από τους πιο γνωστούς αυτής της θεματολογίας. Δύο γυναικείες λευκοφορεμένες μορφές που δε δείχνουν το πρόσωπό τους στους θεατές περπατούν στην έρημη παραλία, δίπλα στη γαλήνια θάλασσα. 
   Οι δύο γυναίκες είναι η αγαπημένη σύζυγος του καλλιτέχνη Marie Krøyer και η Anna Ancher, σύζυγος του ιμπρεσιονιστή ζωγράφου M. P. Ancher (1849-1927), ενός από τους πιο σημαντικούς ζωγράφους της Δανίας. Η Marie Krøyer και η Anna Ancher ήταν και οι δύο ζωγράφοι, όπως και οι σύζυγοι τους. Τα ζεύγη Krøyer και Ancher ανήκαν στα βασικά μέλη της κοινότητας των καλλιτεχνών του Skagen.

P. S. Krøyer, Καλοκαιρινό βράδυ στη βόρεια παραλία του Skagen. 1893. Μουσείο του Skagens. Δανία.

   O παρακάτω πίνακας αποτελεί λεπτομέρεια και παραλλαγή του πρώτου. Βλέπουμε από κοντά τις δύο αιθέριες γυναικείες παρουσίες και μπορούμε να παρατηρήσουμε τα κομψά λευκά φορέματά τους. Η ψηλότερη γυναίκα με την κίτρινη κορδέλα και το καπέλο είναι η Marie. Στον τίτλο του πίνακα δηλώνεται η ταυτότητα των δύο γυναικών. 

P. S. Krøyer, η Anna Ancher και η Marie Krøyer στη παραλία. Γύρω στα 1893. Ιδιωτική Συλλογή. Πουλήθηκε πανάκριβα σε δημοπρασία το 2012.

   Ακριβώς στην ίδια παραλία ο Kroyer απεικονίζει και μια καλοκαιρινή σκηνή της ημέρας.
P. S. Krøyer, Καλοκαιρινή ημέρα στη βόρεια παραλία του Skagen. 1884. Μουσείο του Hirschsprung. Κοπεγχάγη. Δανία.

P. S. Krøyer, Η Marie Krøyer. 1890. Ένα από τα πολλά πορτρέτα της Marie που ζωγράφισε ο σύζυγός της. Η Marie υπήρξε το μοντέλο για πολλά έργα του.

   Η Marie Triepcke Krøyer Alfven (1867-1940), γνωστή ευρέως ως Marie Krøyer (ήταν το επίθετο του πρώτου συζύγου της), ήταν  Δανή ζωγράφος που γοήτευσε τον Peder Severin Krøyer, όταν συναντήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1880 στο Παρίσι. Ο Krøyer ήταν ήδη τότε διακεκριμένος ζωγράφος στη Δανία. Ο σφοδρός έρωτάς τους κατέληξε σε γάμο και το ζευγάρι περνούσε τα καλοκαίρια του στο Skagen της Δανίας μαζί με άλλους ομότεχνους και καλλιτέχνες, ενώ ταξίδευαν πολύ συχνά και στο εξωτερικό, κυρίως στη Γαλλία και την Ιταλία.

P. S. Krøyer, Διπλή προσωπογραφία. Ο P. S. Krøyer και η Marie Krøyer. 1890. Όταν το ζευγάρι ήταν ερωτευμένο. Μουσείο του Skagens. Δανία.

Φωτογραφία του ζεύγους Krøyer. 1892.

Φωτογραφία που απεικονίζει σκηνή στην τραπεζαρία του ξενοδοχείου Brøndums στο Skagen όπου διέμεναν αρκετοί καλλιτέχνες. Στο τραπέζι διακρίνονται η Marie Krøyer και η Anna Ancher. 1891 -92. Mουσείο Skagens. Δανία.

P. S. Krøyer, Hip hip hurra!. 1888. Μουσείο Skagens. Ένας από τους πιο διάσημους πίνακες στη Δανία. Απεικονίζει μια χαρούμενη σκηνή από τις καλοκαιρινές διακοπές των ζωγράφων στο Skagen. Δεν ήταν, όμως, πάντα χαρούμενες οι ημέρες του ζεύγους Krøyer στο Skagen.

    Στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 20 ού αιώνα ο έρωτας του ζεύγους Krøyer είχε μάλλον ξεθωριάσει και η σχέση του περνούσε μεγάλη κρίση, ενώ είχαν αποκτήσει μία κόρη. Η ψυχική αστάθεια και η υπερευαισθησία της Marie, που νοσηλευόταν συχνά σε νοσοκομεία, ίσως, ήταν ένας λόγος. Πάντως, αυτή ήταν που εγκατέλειψε τον Krøyer, όταν σε κάποιο ταξίδι στη Σικελία το 1902, γνώρισε και σύναψε σχέση με τον Σουηδό μουσικό Hugo Alfven, o oποίος έγινε και ο μελλοντικός σύζυγός της. Οι δυο τους έζησαν έναν παθιασμένο έρωτα και ο Alfven περνούσε τα καλοκαίρια στο Skagen μαζί με τη Marie, ενώ ο  Krøyer δεν ήθελε να δώσει διαζύγιο στη γοητευτική σύζυγό του. Τελικά, αποδέχτηκε το επίσημο τέλος του γάμου, όταν η Marie έμεινε έγγυος από τον Alfven, με τον οποίο απέκτησε ένα παιδί.
   Η ζωή της Marie Krøyer, που τελικά παντρεύτηκε τον Alfven και έζησε μαζί του στη Σουηδία, έχει γυρισθεί και σε κινηματογραφική ταινία.
        
Βλ. απόσπασμα από την ταινία.  http://www.youtube.com/watch?v=hB9nq_8h8Lg


Anna Ancher, Αυτοπροσωπογραφία. 1877-1878. Η Anna Ancher θεωρείται σημαντική ζωγράφος της Δανίας. Αυτή και ο σύζυγός της, επίσης γνωστός ζωγράφος, διατηρούσαν στενές φιλικές σχέσεις με το ζεύγος Krøyer και πέρασαν πολλά καλοκαίρια μαζί στο Skagen.

O Δανός ζωγράφος M. P. Ancher (1849-1927).

http://www.skagensmuseum.dk/en/collection/the-art-works/ps-kroeyer/summer-evening/
http://www.sothebys.com/en/auctions/ecatalogue/2012/c19th-european-paintings-inc-greek-l12102/lot.22.html
http://www.skagensmuseum.dk/presse/pressebilleder/
http://en.wikipedia.org/wiki/Marie_Triepcke_Krøyer_Alfvén
http://www.wikipaintings.org/en/peder-severin-kroyer/summer-day-on-skagen-s-southern-beach-1884#supersized-artistPaintings-319849
http://www.skagensmuseum.dk/en/collection/the-artists/
http://www.imdb.com/title/tt1961192/
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Marie_krøyer_p.s._krøyer.jpg
http://www.foroxerbar.com/viewtopic.php?t=4493
http://www.articlesandtexticles.co.uk/2006/05/16/parading-my-ignorance-or-painters-i-should-have-known-about-005/
http://en.wikipedia.org/wiki/Anna_Ancher
http://en.wikipedia.org/wiki/Skagen_Painters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου