Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Γυναίκες πίνουν τσάι στον κήπο. Πίνακες του James Guthrie

Το Καλοκαίρι στη ζωγραφική. Πίνοντας τσάι στον κήπο. 
Πίνακες του James Guthrie

      Αν και το καλοκαίρι προχωρά ολοταχώς προς το τέλος, συνεχίζω να επιμένω με καλοκαιρινούς πίνακες. Άλλωστε, είναι ακόμα Καλοκαίρι!
       Είναι δύο πίνακες με παρόμοιο θέμα του Βρετανού ( για την ακρίβεια ήταν από τη Σκωτία) ζωγράφου James Guthrie (1859-1930). Μεσοκαλόκαιρο (Midsummer) ονομάζεται ο πρώτος πίνακας ο οποίος απεικονίζει τρεις κομψές γυναίκες της Βικτωριανής εποχής να κάθονται στη σκια του δένδρου ενός κήπου, πίνοντας προφανώς το τσάι τους. Είναι μέσα του Καλοκαιριού. Η ημέρα ηλιόλουστη, τα λουλούδια ανθισμένα...
              Χρόνια αργότερα ο Guthrie ζωγραφίζει μία παραλλαγή του ίδιου πίνακα. Δύο κομψές νέες γυναίκες πίνουν το τσάι τους στον κήπο. Στην παρέα έχει προστεθεί και ένας άνδρας. Μία λευκοντυμένη γυναίκα σερβίρει το τσάι. Είναι ένα έργο όψιμου ιμπρεσιονισμού, αφού το κίνημα του ιμπρεσιονισμού έχει πια περάσει. Λένε ότι ο άνδρας του πίνακα είναι τραυματίας του Α Παγκοσμίου Πολέμου, τον οποίο έχουν επισκεφθεί οι δύο γυναίκες στο νοσοκομείο όπου αναρρώνει...πίνουν, δηλαδή, το τσάι τους στον κήπο του νοσοκομείου. Η γυναίκα που σερβίρει είναι προφανώς νοσοκόμα.
J. Guthrie, Μεσοκαλόκαιρο. 1892. Royal Scottish Academy of Art and Architecture.

J. Guthrie, Η παρέα του κήπου. Γύρω στα 1918. Ιδιωτική Συλλογή.

     Ο James Guthrie θεωρείται ως ένας από τους σημαντικούς ζωγράφους της Σκωτίας. Αρχικά σπούδασε νομικά και προοριζόταν για δικηγόρος. Εγκατέλειψε, όμως, τις νομικές σπουδές για τη ζωγραφική. Πέρασε σύντομο χρονικό διάστημα στο Λονδίνο και το Παρίσι για να μελετήσει ζωγραφική. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, υπήρξε αυτοδίδακτος. Συμπεριλαμβάνεται στα ηγετικά μέλη της ομάδας των καλλιτεχνών που καθιερώθηκε στη ζωγραφική της Σκωτίας με την ονομασία Τα αγόρια της Γλασκώβης. Ζωγράφισε μεγάλο αριθμό τοπίων της εξοχής της Σκωτίας και καθημερινών αγροτικών σκηνών. Κυρίως, όμως, διακρίθηκε ως προσωπογράφος. Το 1902 έγινε Πρόεδρος της Βασιλικής Σκωτική Ακαδημίας Τεχνών και είχε μεγάλη επιρροή στον καλλιτεχνικό κόσμο της Σκωτίας.

http://www.bbc.co.uk/arts/yourpaintings/paintings/midsummer-186766
http://www.victorianweb.org/painting/guthrie/1.html
http://www.nationalgalleries.org/collection/artists-a-z/G/3500/artist_name/Sir%20James%20Guthrie/record_id/23752

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου