Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Στην παραλία. Πίνακες του Joaquin Sorolla y Bastida


To καλοκαίρι στη ζωγραφική. Πίνακες του Ισπανού ζωγράφου Joaquin Sorolla

   Aς επιμείνω λίγο ακόμα καλοκαιρινά! Άλλωστε, και το καλοκαίρι επιμένει ακόμα να βρίσκεται εδώ. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πως διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του τελευταίου μήνα του καλοκαιριού, του Αύγουστου. Τώρα, λοιπόν, που τελειώνει το φετινό καλοκαίρι θυμήθηκα έναν κατεξοχήν "καλοκαιρινό" ζωγράφο, τον Ισπανό (γεννήθηκε στη Βαλέντσια) Joaquin Sorolla y Bastida (1863-1923).
   O Sorolla ζωγράφισε ένα μεγάλο αριθμό τοπίων με καλοκαιρινές σκηνές από παραλίες της Ισπανίας και των ευρωπαϊκών ακτών στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Γυναίκες και παιδιά περπατούν στην παραλία, κάθονται στα βράχια και ατενίζουν τη θάλασσα, προστατεύονται από τον εκτυφλωτικό μεσογειακό ήλιο κάτω από ομπρέλες, τέντες και καπέλα, ξαπλώνουν στην άμμο, κολυμβούν...Μεσογειακές καλοκαιρινές εικόνες από έναν μεσογειακό ζωγράφο. Ιδού, λοιπόν, κάποιοι από τους πραγματικά πολυάριθμους πίνακές του που σήμερα κοσμούν κυρίως ιδιωτικές συλλογές.
   
 J. Sorolla, Στα βράχια της παραλίας της Javea. 1905.

J. Sorolla, Γυναίκες στην παραλία. 1906. Leeds Museums and Galleries.

Sorolla, ηλιοβασίλεμα στο Biarritz. 1906.

Sorolla, Η παραλία του  Biarritz. 1906. 

Sorolla, Στιγμιότυπο στο Biarritz. 1906. Μουσείο Sorolla. Μαδρίτη.

Sorolla, Βράχια στο Biarritz. 1906.

Sorolla, Στην παραλία του Biarritz. 1907. 

Sorolla, Τρέχοντας στην παραλία. 1908. 

Sorolla, Η παραλία της Valencia στο φως του πρωινού ήλιου. 1908.

Sorolla, Παραλία στο Sarauz. 1910.

Sorolla, Στην αμμουδιά στην παραλία του Sarauz. 1910.

Sorolla, Η Μαρία στην παραλία του Sarauz. 1910.

Sorolla, Κάτω από την τέντα στην παραλία του Sarauz. 1910.


http://www.wikipaintings.org/en/joaqu-n-sorolla
http://www.joaquin-sorolla-y-bastida.org/
http://www.bbc.co.uk/arts/yourpaintings/paintings/search/painted_by/joaquin-sorolla-y-bastida_artists
http://museosorolla.mcu.es/colec_pintura.html

1 σχόλιο:

  1. Είναι όμορφες εικόνες και ταιριάζουν απόλυτα αυτή την εποχή! Η μεσογειακή επιρροή του ζωγράφου έδωσε ένα άψογο αποτέλεσμα. Καλό Σαββατο / Κύριακο και Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή