Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

H Άνοιξη στη ζωγραφική. Χορεύοντας στην Άνοιξη

Ο χορός της Άνοιξης. Πίνακες Αμερικανών ζωγράφων.

   Υπέροχη Ανοιξιάτικη ημέρα και η σημερινή. Ιδού, λοιπόν, δύο αλληγορικοί πίνακες με θέμα  τον ερχομό της Άνοιξης. Και στους δύο πίνακες απεικονίζονται παρέες αισθαντικών αιθέριων γυναικών να βρίσκονται στην εξοχή, να μαζεύουν λουλούδια και να χορεύουν εκστατικά.
  Ο Τhomas Willmer Dewing (1851-1938), o οποίος γεννήθηκε στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης και σπούδασε ζωγραφική για ένα διάστημα και στο Παρίσι, διακρίνεται για τον αισθητισμό και την ονειρική ατμόσφαιρα, που οφείλεται στο μάλλον ασαφές και συγκεγχυμένο περίγραμμα των μορφών των έργων του. Στο παρακάτω έργο απεικονίζει δύο νεαρές γυναίκες με αιθέρια φορέματα να μαζεύουν λουλούδια στην εξοχή. Στο βάθος διακρίνεται μια παρέα γυναικών να χορεύει. Ο πίνακας διακρίνεται από ποιητικότητα και ονειρική διάθεση. Οι μυστηριώδεις ονειρικές γυναικείες μορφές είναι αγαπημένο θέμα του Willmer Dewing.
   
Th. Willmer Dewing, Άνοιξη. 1890. Smithsonian Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης. Ουάσινγκτον.

O Arthur Frank Mathews (1860-1945), o oποίος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος της Αμερικανικής εφαρμοσμένης Τέχνης (σπούδασε και αρχιτεκτονική) με σπουδές, όπως και ο Dewing, στο Παρίσι, απεικονίζει μία ομάδα νέων γυναικών να χορεύει στην ανθισμένη ανοιξιάτικη εξοχή.

 Arthur Frank Mathews, Ο χορός της Άνοιξης. 1917. Smithsonian Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης. Ουάσινγκτον.

"O χορός της Άνοιξης" λέγεται ο υπέροχος "art nouveau" πίνακας του Mathews και μου θύμισε έντονα τη μουσική σύνθεση του Igor Stravinsky, Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης.
Βλ. παρακάτω απόσπασμα χορογραφίας του Μωρίς Μπεζάρ με τη μουσική του Stravinsky.




http://americanart.si.edu/collections/search/artwork/?id=16426
http://www.artexpertswebsite.com/pages/artists/mathews.php

2 σχόλια:

  1. Για μένα η άνοιξη συμπυκνώνεται στο παρακάτω τραγούδι:

    https://www.youtube.com/watch?v=XZke08knkSE

    Η Άνοιξη μοιάζει με μπλοκ ζωγραφικής ενός παιδιού, που του δίνεις μπογιές και το αφήνεις ελεύθερο να γεμίσει με χρώματα τις ασπρόμαυρες εικόνες...
    Για τους μεγάλους, ή έστω για μένα - ποτέ δεν κατάφερα να εντάξω τον εαυτό μου σε μια ηλικιακή κατηγορία, σε πείσμα του πανδαμάτορος χρόνου - η Άνοιξη είναι μια υποσχετική μελωδία του θέρους, καταδικασμένη, τις περισσότερες φορές, να μείνει μετέωρη κι απαρηγόρητη σε μια ακτή...
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι όμορφο μήνυμα! Καλή μας Άνοιξη, λοιπόν και θα ακούσω τη μελωδία σας.
      Σας αφιερώνω και την επόμενη ανάρτηση που θα κάνω.

      Διαγραφή