Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Βιολέτες, γλυκιές βιολέτες: πίνακες του J. W. Godward

H Άνοιξη στη ζωγραφική. Πίνακες με ανοιξιάτικα λουλούδια

    Συνεχίζω με πίνακες ζωγραφικής που έχουν ως θέμα τους ανοιξιάτικα λουλούδια. Στους παρακάτω πίνακες του Βρετανού ζωγράφου της ύστερης Βικτωριανής εποχής και του τέλους της Προραφαηλιτικής περιόδου John William Godward (1861-1932) απεικονίζονται νεαρές κοπέλες, με αρχαία ελληνορωμαϊκή αμφίεση, να κρατούν ή να φορούν στα μαλλιά άνθη από μοβ βιολέτες (λέγονται και μενεξέδες). Οι βιολέτες, μαζί βέβαια με τις πασχαλιές, μου θυμίζουν ότι το Πάσχα πλησιάζει.
    Ο John William Godward εμφανώς επηρεασμένος από τη νεοκλασικιστική τεχνοτροπία και υπό την επίδραση του γνωστού ζωγράφου Sir Lawrence Tadema ζωγράφισε ένα μεγάλο αριθμό έργο με εξιδανικευμένες εικόνες της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας όπου κύριο ρόλο έχουν αιθέριες και αισθαντικές γυναικείες μορφές σε εξωτερικούς χώρους, όπως σε κήπους και μαρμάρινες βεράντες.
    
J. W. Godward, Βιολέτες, γλυκιές βιολέτες. 1906. Ιδιωτική Συλλογή.

J. W. Godward, Τυλιγμένη με βιολέτες και ένα φόρεμα Saffron Hue. 1902. Ιδιωτική Συλλογή.

   Η κοπέλα του παραπάνω πίνακα φοράει στα μαλλιά της ένα στεφάνι από βιολέτες. Η βιολέτα είναι ένα λουλούδι που συναντάμε και στην αρχαιότητα και ίσως αυτό εξηγεί την επιλογή της από έναν αρχαιολάτρη ζωγράφο, όπως ο Godward. Οι Ρωμαίοι γιόρταζαν τον ερχομό της Άνοιξης, μαζεύοντας βιολέτες, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τις βιολέτες σύμβολο του έρωτα και της ευφορίας. Η βιολέτα ήταν το λουλούδι του Δία.

J. W. Godward, Βιολέτες. 1908. Ιδιωτική Συλλογή.

   Εκτός από σύμβολο της αγάπης και του έρωτα, η βιολέτα συμβολίζει την πίστη και τη μετριοπάθεια. Για αυτό, απεικονίσεις βιολέτας συναντάμε στα μεσαιωνικά γοτθικά ψαλτήρια και στην τέχνη της Αναγέννησης. Αναφέρεται από τον Σαίξπηρ και άλλους ποιητές, ενώ τον 19ο αιώνα συναντάμε τη βιολέτα σε έργα διάφορων ζωγράφων, όπως του Manet, του Tissot, του J. W. Waterhouse, κλπ..

http://www.bonhams.com/auctions/11932/lot/94/
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Violets,_sweet_violets_,_by_John_William_Godward.jpg
http://www.wikipaintings.org/en/john-william-godward/with-violets-wreathed-and-robe-of-saffron-hue-1902
http://americanvioletsociety.org/Arts/The_Arts.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου