Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Ο μύθος του Οδυσσέα στη ζωγραφική. Πίνακες του J. W. Waterhouse

H Oδύσσεια στην τέχνη. Πίνακες του John William Waterhouse

    Oι μύθοι της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας υπήρξαν πηγή έμπνευσης για αρκετά έργα του Βρετανού ζωγράφου John William Waterhouse (1849-1917). Στην κατηγορία αυτής της θεματολογίας εντάσσονται οι πίνακες που απεικονίζουν σκηνές από το ομηρικό έπος της Οδύσσειας και το μύθο του Οδυσσέα. Γεννημένος στη Ρώμη από γονείς ζωγράφους, ο Waterhouse ήταν εξοικειωμένος από την παιδική του ηλικία με τα κλασικά θέματα. Στο Λονδίνο, όπου εγκαταστάθηκε και έγινε αποδεκτός για το έργο του από τη Βασιλική Ακαδημία Τέχνης, βρέθηκε υπό την επιρροή του Προραφαηλιτικού κινήματος της ζωγραφικής και δημιούργησε έργα με εμφανή στοιχεία όψιμου Προραφαηλιτισμού. Οι αινιγματικές και απόκοσμες όμορφες γυναικείες μορφές, που θυμίζουν τον τύπο γυναικών των Προραφαηλιτών ζωγράφων, κυριαρχούν στη ζωγραφική του. 
   Οι επικίνδυνες Σειρήνες, η γοητευτική μάγισσα Κίρκη, αλλά και η πιστά αφοσιωμένη στον Οδυσσέα Πηνελόπη αποτελούν το κύριο θέμα των παρακάτω έργων. 

J. W. Waterhouse, Ο Οδυσσέας και οι Σειρήνες. 1891. Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώρια. Μελβούρνη (National Gallery of Victoria. Melbourne).

J. W. Waterhouse, Η Κίρκη προσφέροντας το κύπελλο στον Οδυσσέα. 1891. Πινακοθήκη Τέχνης του Oldham (Oldham Art Gallery).

J. W. Waterhouse, Κίρκη Invidiosa. 1892. Πινακοθήκη Τέχνης της Νοτίου Αυστραλίας. Αδελαΐδα (Art Gallery of South Australia. Adelaide).

J. W. Waterhouse, Η Πηνελόπη και οι μνηστήρες. 1912. Πινακοθήκη Τέχνης και Μουσεία του Aberdeen (Aberdeen Art Gallery and Museums).

Βλ. Myth and romance. The art of J. W. Waterhouse, Phaidon Press, N.York 1994.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου