Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

O έρωτας στη ζωγραφική: Edv. Munch, Το φιλί

Edv. Munch, Το φιλί

    Στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού αιώνα ο εξπρεσιονιστής ζωγράφος Edvard Munch δημιούργησε μία σειρά έργων με θέμα το ερωτικό σύμπλεγμα ενός ζευγαριού που φιλιέται δίπλα στο παράθυρο ενός δωματίου. Η κουρτίνα ανεμίζει και αφήνει να φανεί από το τζάμι του παραθύρου η νυχτερινή πόλη.

Edv. Munch, Φιλί στο παράθυρο. 1892. National Gallery of Art. Oslo.
   
  Αν στον πρώτο πίνακα το ερωτικό ζευγάρι βρίσκεται στην άκρη και η εγκιβωτισμένη εικόνα της νυχτερινής πόλης τραβά το βλέμμα του θεατή, στο δεύτερο πίνακα το ζευγάρι έχει μετατοπισθεί στο κέντρο και το παραπέτασμα της κουρτίνας κρύβει σχεδόν ολοκληρωτικά τη θέα από το παράθυρο. Η αίσθηση της μοναξιάς των δύο ερωτευμένων κυριαρχεί, η μελαγχολία μας κυριεύει, η σιωπή διαχέεται στο σκοτεινό δωμάτιο. Νομίζω πως δεν υπάρχει πιο ερωτικό φιλί στη ζωγραφική που να αποτελεί μία "κραυγή" της μοναξιάς των δύο ερωτευμένων. Μόνοι στην ένωσή τους!

Edv. Munch, Το φιλί. 1897. The Munch Museum. Όσλο.δ´

    Δύο ξυλογραφίες με το ίδιο θέμα.

Edv. Munch, Kiss IV. 1902. Munch Museum. Όσλο.

Edv. Munch, Το φιλί. 1905. Minneapolis Institute of Arts.

http://www.googleartproject.com/collection/the-munch-museum-oslo/artwork/the-kiss-edvard-munch/555104/details/
http://www.googleartproject.com/collection/the-munch-museum-oslo/artwork/kiss-iv-edvard-munch/447029/details/
https://collections.artsmia.org/index.php?page=detail&id=7575
http://www.nasjonalmuseet.no/en/collections_and_research/edvard_munch_in_the_national_museum/the_kiss_iv/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου