Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Σάββατο, 16 Απριλίου 2011

Πασχαλινές Ευχές με πίνακες

Επειδή το Πάσχα πλησιάζει, εύχομαι απλά και μόνο Καλή Ανάσταση και Καλή Άνοιξη.
Συνοδεύω τις ευχές μου με τρεις αγαπημένους πίνακες. Σας τους αφιερώνω.

                     Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (El Greco), O Χριστός φέρων τον Σταυρόν
Βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Ν. Υόρκης


 Κλ. Μονέ, Γυναίκα με ομπρέλα (1875)
Βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης της Ουάσινγκτον
Βλ. http://greeknaturalbodybuilding.blogspot.com/2008/09/claude-monet-lady-with-parasol.htmlΚλ. Μονέ, Γυναίκα στον κήπο (1866)
Βρίσκεται στο Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγ. Πετρούπολη

Έχω δει αυτόν τον πίνακα τρεις φορές: Την πρώτη φορά στο Ερμιτάζ του Λένινγκραντ της Σοβιετικής Ένωσης, όταν ήμουν φοιτήτρια, τη δεύτερη φορά στο Ερμιτάζ της Αγ. Πετρούπολης της Ρωσίας, όταν επισκέφτηκα για δεύτερη φορά την πόλη το Καλοκαίρι του 2009 και τέλος την τρίτη φορά στο Παρίσι, όταν τα Χριστούγεννα του 2010 επισκέφθηκα την αναδρομική έκθεση έργων του Μονέ στο Grand Palais. 

Βλέπε το διαδικτυακό τόπο της έκθεσης http://www.monet2010.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου