Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Ποιήματα για την ποίηση: Γιώργος Σαραντάρης, Η Ποίηση

ο ποιητής Γιώργος  Σαραντάρης (1909-1941)

Ἡ ποίηση

(Πρόλογος)

Δὲ μπορῶ νὰ βρῶ πιά, τί θέλει νὰ πεῖ ποίηση. Μοῦ διαφεύγει. Τὸ ἤξερα, ἀλλὰ τώρα μοῦ διαφεύγει. Ἂν κάποιος μοῦ ρωτήσει αὐτὴ τὴ στιγμή, θὰ ντροπιαστῶ. Γιατὶ ἐξακολουθῶ νὰ εἶμαι ἐνδόμυχα βέβαιος πὼς ἡ ποίηση εἶναι μιὰ οὐσία, ἀπαράλλαχτα ὅπως καὶ ἡ ζωή. Καὶ κρύβω, κρύβομαι, κάτι κρύβω, ἀπὸ κάποιον κρύβομαι. Σὰ ν᾿ ἀρχίζω νὰ γίνομαι τρελός, καὶ νὰ ντρέπομαι.
Ἀλλὰ ἡ ποίηση; Κάποιος θὰ σταθεῖ ἱκανὸς νὰ πεῖ στοὺς ἄλλους, ὄχι σ᾿ ἐμένα ποὺ ἂν καὶ τὸ ξέρω φεύγω, τί εἶναι ποίηση!

Ο Γιώργος Σαραντάρης είναι απλά ένας ποιητής που έγραψε ποιήματα.


Μόλις πεθάνει


Μόλις πεθάνει
Ἡ ἀγάπη
Θέλει σιωπὴ μεγάλη
Γιὰ νά ῾βρει στὴν ἄκρη τοῦ πόνου
Τὴν περίφημη λίμνη
Τὴ λήθη.



    Για τη μαγεία της  ποίησης του Γ. Σαραντάρη ο μελετητής του Μ. Γ. Μερακλής έχει επισημάνει:
"Θεωρώ ότι η ποίηση του Γιώργου Σαραντάρη χαρακτηρίζεται κατεξοχήν από μια μαγική υποβολή (η οποία ίσως είναι και ένα βασικό, συστατικό στοιχείο της ποίησης εν γένει), Έτσι μπορεί να αιτιολογηθεί και το φαινόμενο των επαναλήψεων ενός ορισμένου αριθμού θεμάτων που, σε μια κατά το μάλλον ή ήττον εξωτερική ανάγνωση της ποίησης αυτής, προκαλεί την εντύπωση της παρουσίας ενός μειονεκτήματος, την αίσθηση ότι ο Σαραντάρης γρήγορα αυτό-εξαντλείται, επαναλαμβάνοντας τα ίδια πράγματα. Εντούτοις σε μια περισσότερο ευαίσθητη ανάγνωση τους οι όντως υπάρχουσες επαναλήψεις μετατρέπονται σε σύνολα ομόλογα προς τις συνθέσεις φούγκας, όπου ένα αρχικό μουσικό μοτίβο («υποκείμενο») «φεύγει» κάθε τόσο και επανέρχεται, σε παραλλαγές. Ανάλογα η ποίηση του Σαραντάρη υποβάλλει την αίσθηση της λειτουργίας μουσικών συνθέσεων, που διατρέχουν το σύνολο του έργου του."
M. Γ. Μερακλής, "Θέμα και παραλλαγή στην ποίηση του Γ. Σαραντάρη. Ένα παράδειγμα", Νέα Εστία, 82, τ. 163, τεύχ.1811, Μάιος 2008, σ. 816.

Διαβάστε ποιήματα του Γ. Σαραντάρη στο http://users.uoa.gr/~nektar/arts/poetry/giwrgos_sarantarhs_poems.htm
...και επειδή είναι αγαπημένος ποιητής, του αφιερώνω έναν πίνακα του S. L. Tadema

S. L. Tadema, Ninety Four in the Shade (1875). Ιδιωτική Συλλογή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου