Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2011

Εντγκάρ Ντεγκά (Edgar Degas), Η ορχήστρα της Όπερας

Η ορχήστρα της Όπερας


Edgar Degas, L' orchestre de l' Opéra (Η ορχήστρα της Όπερας). Γύρω στα 1870. 
Mussée d' Orsay

   Θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα του Γάλλου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Εντγκάρ Ντεγκά (1834-1917). Ο Ντεγκά ζωγράφισε τον πίνακα προς τιμήν ενός φίλου του μουσικού που έπαιζε φαγκότο στην ορχήστρα της Όπερας. Ο μουσικός αυτός είναι η μορφή που εστιάζει ο ζωγράφος στο πρώτο επίπεδο του πίνακα. Ωστόσο, είναι φανερό πως ο πίνακας δεν είναι απλά και μόνο η προσωπογραφία ενός μουσικού...η σκηνή που απεικονίζεται αποτελεί  πολύπλοκη σύνθεση, αφού ο ζωγράφος οδηγεί το βλέμμα του θεατή να διεισδύσει σε μία παράσταση όπερας. Ακινητοποιεί μια στιγμή της παράστασης, εξερευνώντας με ρεαλισμό τα προσηλωμένα στο έργο τους πρόσωπα των μουσικών, ενώ στο βάθος του πίνακα διακρίνονται τα πόδια των χορευτριών.


Ένας ακόμα πίνακας του  Ντεγκά με παρόμοιο θέμα. Μόνο που στο πρώτο επίπεδο οι μουσικοί έχουν στραμμένη την πλάτη στο κοινό, ενώ στο βάθος διακρίνονται και τα πρόσωπα των χορευτριών. Ο πίνακας λέγεται οι μουσικοί της ορχήστρας (1871-1872) και βρίσκεται στην Κρατική Πινακοθήκη στη Φρανκφούρτη του Μάιν (Städelsches Kunstinstitut und Städtische Galerie, Frankfurt am Main).

Βλ. 
Παρίσι Μουσείο Ορσέ, εκδ. Electa, 2005

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου