Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Τα Χριστούγεννα στη ζωγραφική. Πίνακες του Sandro Botticelli στην πινακοθήκη Uffizi


H Γέννηση του Χριστού. Πίνακες του Botticelli στην πινακοθήκη Uffici της Φλωρεντίας

   Έρχονται τα Χριστούγεννα...Για αυτό, ιδού κάποιοι πίνακες του φημισμένου  ζωγράφου της Αναγέννησης Alessandro (γνωστός περισσότερο ως Sandro) Botticelli (1445-1510) που απεικονίζουν τη γλυκύτατη Παναγία με το νεογέννητο Χριστό. Η σύνθεση της Παναγίας με το βρέφος Ιησού είναι γνωστή στη δυτική ζωγραφική με την ονομασία Μαντόνα.  Ο Botticelli, ο οποίος γεννήθηκε και έζησε στη Φλωρεντία, σε μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Ιταλικής Αναγέννησης, έχει ζωγραφίσει ένα μεγάλο αριθμό έργων με Μαντόνες που κρατούν τρυφερά στην αγκαλιά τους το νεογέννητο Χριστό.
Τα παρακάτω έργα βρίσκονται στη γνωστή Πινακοθήκη Uffici της Φλωρεντίας, όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει πραγματικά αριστουργήματα της τέχνης. Αδιόρατη μελαγχολία και ανεπαίσθητη θλίψη χαρακτηρίζουν τις Μαντόνες του Botticelli.  

Alessandro Botticelli, Η Μαντόνα του Μεγαλυναρίου. 1481. Πινακοθήκη Uffici. Φλωρεντία.

Πέντε άγγελλοι περιβάλλουν τη Μαντόνα του "Μεγαλυναρίου" και τη δοξολογούν. Ντυμένη με ένα υπέροχο Αναγεννησιακό ένδυμα κρατά προστατευτικά με το ένα χέρι το Βρέφος, ενώ με το άλλο γράφει στο βιβλίο των ασμάτων του Μεγαλυναρίου. Από το Μεγαλυνάρι, βιβλίο με δοξαστικά άσματα, έλαβε και την ονομασία ο πίνακας. 


S. Botticelli, Η Μαντόνα με το ρόδι. 1487. Πινακοθήκη Uffici. Φλωρεντία.

   Η Μαντόνα με το ρόδι έχει πολλά κοινά σημεία με τη Μαντόνα του Μεγαλυναρίου. Η γλυκύτατη θλιμμένη Παναγία περιβάλλεται από αγγέλους που κρατούν βιβλία με δοξαστικά άσματα, ενώ η ίδια έχει στην αγκαλιά το Χριστό και στην παλάμη του ενός χεριού σφίγγει ένα ρόδι. 

S. Botticelli, Η προσκύνηση των μάγων. 1475. Πινακοθήκη Uffici. Φλωρεντία.
   Μία πολυπρόσωπη σκηνή απεικονίζει ο Botticelli στον παραπάνω πίνακα. Η σκηνή διαδραματίζεται στη φάτνη. Οι μάγοι με τη συνοδεία τους προσκυνούν το Θείο Βρέφος που το κρατά στην αγκαλιά της η Παναγία, ενώ δίπλα της στέκεται προστατευτικά ο Ιωσήφ.

S. Botticelli, Η Μαντόνα της Λότζια. 1467. Πινακοθήκη Uffici. Φλωρεντία.

Τρυφερός εναγκαλισμός του μικρού Ιησού με τη μητέρα του...

Alessandro Botticelli, Η Παναγία του κήπου των ρόδων. 1469-1470. Πινακοθήκη Uffici. Φλωρεντία.

Η παρακάτω απεικόνιση της Παναγία με τον Ιησού στην αγκαλιά είναι από τις αγαπημένες μου. Βαθύτατα θλιμμένη η Παναγία κρατά στην αγκαλιά της το μικρό Χριστό...Γνωρίζει, προφανώς, το Μαρτύριο που τον περιμένει...


S. Botticelli, Η Παναγία με το Βρέφος. Ίσως γύρω στα 1469-1479. Πινακοθήκη Uffici. Φλωρεντία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου