Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου 2014

Ώρα για τσάι. Πίνακες Αμερικανών ιμπρεσιονιστών ζωγράφων

                              Αμερικανικός ιμπρεσιονισμός

  Οι παρακάτω πίνακες Αμερικανών ιμπρεσιονιστών ζωγράφων απεικονίζουν κομψές γυναίκες να πίνουν τσάι. Η "ώρα για τσάι" ήταν αγαπημένη συνήθεια της αστικής τάξης της Βικτωριανής εποχής και έχει απεικονισθεί πολύ συχνά από διάφορους ζωγράφους. 

Mary Cassatt, Το φλιτζάνι τσαγιού. 1879. Μητροπολιτικό Μουσείο της Ν. Υόρκης.

Mary Cassatt, To τσάι. 1880. Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης.

Mary Cassatt, Κυρία στο τραπέζι του τσαγιού. 1883-1885. Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης.

Richard Miller, Απογευματινό τσάι. 1910. Μουσείο Τέχνης. Ινδιανάπολις.

Frederic Carl Frieseke, Απογευματινό τσάι στη βεράντα. 1906. Ιδιωτική Συλλογή.

Edward Cucuel (1875-1954), Τσάι στο πάρκο. Ιδιωτική Συλλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου