Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2014

Carl Vilhelm Holsøe. Γυναίκες δίπλα στο παράθυρο

Γυναίκες δίπλα στο παράθυρο. Πίνακες του Carl Vilhelm Hοlsøe

   Αγαπώ ιδιαίτερα την ποιητική, σχεδόν ονειρική ατμόσφαιρα των έργων του Δανού ζωγράφου Carl Vilhelm Hοlsøe (1863-1935). Οι πίνακες του Hοlsøe απεικονίζουν σκηνές σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους, σε "σιωπηλά" δωμάτια σπιτιών όπου συνήθως τοποθετεί την παρουσία μίας μυστηριώδους και αινιγματικής γυναικείας μορφής που τις περισσότερες φορές είναι η σύζυγός του. Η γυναίκα "φωτίζεται" από τις ακτίνες του φωτός που διεισδύουν στο χώρο μέσω των παραθύρων και συνήθως δεν βλέπουμε το πρόσωπό της. 
    O Hοlsøe σπούδασε ζωγραφική στη Βασιλική Ακαδημία της Κοπεγχάγης την περίοδο 1882-84 και στη συνέχεια μαθήτευσε δίπλα στον διακεκριμένο Δανό ζωγράφο Peder Severin Kroyer (1851-1909). Οι απεικονίσεις σκηνών από εσωτερικά δωματίων ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς στα τέλη του 19ου αιώνα στη Δανία. Ο Δανός ζωγράφος  Vilhelm Hammershoi (1864-1916), επίσης, συνήθιζε να ζωγραφίζει παρόμοια θέματα (Για έργα του Hammershoi που επίσης μου αρέσουν πολύ, βλ παλιότερες αναρτήσεις http://annagelopoulou.blogspot.gr/search/label/Vilhelm%20Hammershoi).
  Τα έργα του Hοlsøe, όπως και του Hammershoi, αγαπήθηκαν ιδιαίτερα στη Σκανδιναβία, αλλά και στην υπόλοιπη κυρίως Δυτική και Κεντρική Ευρώπη. Βραβεύτηκε με τιμητική διάκριση στην Παγκόσμια Έκθεση στο Παρίσι το 1889 και στην Έκθεση του Μονάχου του 1891. Έργα του σήμερα μπορούμε να δούμε σε μουσεία στη Δανία και στο Μόναχο. Ωστόσο, τα περισσότερα βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, ενώ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τους πίνακες του στις Δημοπρασίες έργων τέχνης.
     Σας παρουσιάζω μία επιλογή από τα έργα του Hοlsøe. Εσωτερικά δωματίων, των οποίων η διακόσμηση και η επίπλωση αποδίδεται με ρεαλισμό, με μια γυναίκα να κάθεται δίπλα στο παράθυρο. Συνήθως βυθισμένη στις σκέψεις της ρεμβάζει ή ονειροπολεί, μπορεί να διαβάζει ένα βιβλίο ή ένα γράμμα, να κεντάει ή να καθρεφτίζεται στον καθρέπτη. Γλυκύτατη μελαγχολία αποπνέει από αυτά τα δωμάτια που μοιάζουν απόμακρα από τον θορυβώδη έξω κόσμο.

 Carl Holsøe, Γυναίκα στο εσωτερικό δωματίου.

Carl Holsøe, Γυναίκα στο παράθυρο. Ιδιωτική Συλλογή.

Carl Holsøe, Η γυναίκα του ζωγράφου κάθεται δίπλα στο παράθυρο.

Carl Holsøe, Γυναίκα που διαβάζει στο πρωινό φως.

Carl Holsøe, Αντανακλάσεις.

Carl Holsøe, Η αναγνώστρια.

Carl Holsøe, Γυναίκα που κάθεται δίπλα στο παράθυρο.

Carl Holsøe, Γυναίκα που κάθεται δίπλα σε ηλιόλουστο παράθυρο.

Carl Holsøe, Γυναίκα σε εσωτερικό με καθρέπτη.

Carl Holsøe, Γυναίκα με πανέρι φρούτα. Γύρω στα 1900. Thyssen Bornemisza.

 Carl Holsøe, Γυναίκα σε εσωτερικό δίπλα στο παράθυρο.

Carl Holsøe, Γυναίκα που κοιτάει σε καθρέπτη δίπλα σε πόρτα.

Carl Holsøe,  Γυναίκα που κάθεται στο τραπέζι δίπλα σε παράθυρο.

 Carl Holsøe, Εσωτερικό με γυναίκα που κάθεται στο παράθυρο του φωτεινού δωματίου.

Carl Holsøe, Σκηνή εσωτερικού δωματίου με γυναίκα που κάθεται μπροστά σε παράθυρο και κεντάει. 

1 σχόλιο: