Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

O Winston Churchill ως ζωγράφος

O Ουίνστον Τσώρτσιλ ζωγραφίζει

 Ο Sir Winston Churchill (1874 –1965), o γνωστός Βρεττανός πολιτικός που διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1940-1945 και από το 1951-1955, ήταν πραγματικά μία πολυσχιδής προσωπικότητα. Υπήρξε ιστορικός, συγγραφέας (κέρδισε το 1953 το Νόμπελ Λογορεχνίας) και ερασιτέχνης ζωγράφος. Κατά τη διάρκεια της ζωής του ζωγράφισε στον ελεύθερό του χρόνο πάνω από 500 έργα. Κάποια από αυτά τα χάριζε σε φιλικά του πρόσωπα, ενώ τα περισσότερα βρίσκονται στη συλλογή της οικογένειας Τσώρτσιλ και στο μουσείο Churchill.

Ο Winston Churchill ζωγραφίζει.  Πιθανολογείται ότι η φωτογραφία είναι στο Μαϊάμι της Φλόριδα όπου πήγε  μαζί με τη σύζυγό του για διακοπές αμέσως μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 1946.

Ο Churchill στη Φλόριδα μπροστά σ᾽ένα πίνακά του. 1946.

   O Tσώρτσιλ ζωγράφιζε από τη νεανική του ηλικία, αλλά κυρίως αφοσιώθηκε στη ζωγραφική μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν πια είχε περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Το καταφύγιο του ήταν η εξοχική έπαυλη Chartwell στο Κεντ όπου είχε και το προσωπικό του studio ζωγραφικής. Ζωγράφιζε, επίσης, και σε διάφορα μέρη της Γαλλίας όπου συχνά πήγαινε για διακοπές.

Ο Churchill ζωγραφίζει ένα τοπίο στην Aix-en-Provence στη Γαλλία. 1948. 

Winston Churchill, Πισίνα με χρυσόψαρα στο Chartwell. Πουλήθηκε σε πολύ υψηλή τιμή σε δημοπρασία έργων τέχνης.

   Τη δεκαετία του 1930 ο Churchill ταξίδεψε σε ξωτικά μέρη, όπως για παράδειγμα στο Μαρόκο, την Αίγυπτο, αλλά και την Ελλάδα.

 Winston Churchill, Ηλιοβασίλεμα πάνω από την οροσειρά Άτλας. Μαρόκο. 1935.

 Winston Churchill, Μελέτη για βάρκες. 1933.

Winston Churchill, Μία βίλλα στη Ριβιέρα.
    
   Πρόσφατα ανακαλύφθηκε στη Γερμανία ο παρακάτω πίνακας που απεικονίζει μία γωνία του Παρθενώνα. Ο  Churchill ζωγράφισε το έργο το 1934 σ᾽ένα ταξίδι αναψυχής που έκανε μαζί με την αγαπημένη του σύζυγο από τη Μασσαλία στην Ανατολική Μεσόγειο με γιωτ φίλων. Έμειναν για λίγες ημέρες στην Αθήνα και συνέχισαν για την Αίγυπτο. Το 1956 δώρισε τον πίνακα στον καγκελάριο της Δυτ. Γερμανίας Conrad Aedanauer.

Winston Churchill, Ερείπια ναού. (Παρθενώνας). Aθήνα. 1934. 


Στο πίσω μέρος του πίνακα. "Mία γωνία του Παρθενώνα από τον Winston S. Churchill".

Tα Χριστούγεννα του 1944 ο Churchill επισκέφθηκε την Αθήνα όπου υπήρχαν βρετανικά στρατεύματα. Ο Εμφύλιος στην Ελλάδα είχε αρχίσει. Άραγε, τότε θυμήθηκε ότι πριν δέκα χρόνια είχε ζωγραφίσει τον Παρθενώνα;

Ο Winston Churchill και ο Conrad Adenauer τον Μάιο του 1956 στο Άαχεν της Δυτ. Γερμανίας την ημέρα της τελετής κατά την οποία απονεμήθηκε το βραβείο του Καρόλου του Μεγάλου στον Βρετανό πολιτικό.  (ACDP Bildarchiv). Στo ταξίδι  αυτό στη Γερμανία χάρισε τον πίνακά του στον Adenauer.

Winston Churchill,  H Bασιλική του Κωνσταντίνου στη Ρώμη.

 Winston Churchill, Στις πυραμίδες.

Winston Churchill, Θέα προς το Κάιρο από τις πυραμίδες.

Winston Churchill, O μιναρές του Κοτούμπια στο Μαρρακές του Μαρόκο. 1938.

Winston Churchill, Το σχεδιαστήριο στο Cartwell.

Winston Churchill, Στη βεράντα του Πάρκου στο Κεντ.

Winston Churchill, O Rudolph Churchill (ο γιος του Churchill) διαβάζει.

Winston Churchill, Σκιές και δέντρα.

Winston Churchill, Μία άποψη του Chartwell. 1938.

To κουτί με ελβετικά χρώματα που χρησιμοποιούσε ο Churchill όταν ζωγράφιζε. Μουσείο Τέχνης του Dallas. Στην ιδιωτική του ζωή ζωγράφιζε τοπία και μνημεία "ξωτικών" χωρών, στην πολιτική του ζωή σχεδίαζε και αποφάσιζε-μαζί μ᾽άλλους ισχυρούς, το μέλλον αυτών των χωρών.

Γιάλτα. Φεβρουάριος του 1945. Συνδιάσκεψη των ισχυρών. Από αριστερά. Churchill, Roosevelt, Stalin. Εκεί, μάλλον, δεν είχε χρόνο να ζωγραφίσει...

https://winstonchurchill.hillsdale.edu/4313-2/
http://www.winstonchurchill.org
http://www.museumsyndicate.com/artist.php?artist=667

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου