Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011

Πάμπλο Πικάσο, Κορίτσια που διαβάζουν

Πίνακες "φιλαναγνωσίας" του Πάμπλο Πικάσσο


    Ο Πάμπλο Πικάσσο έχει ζωγραφίσει αρκετούς πίνακες που απεικονίζουν γυναικείες μορφές να διαβάζουν...Ιδού, λοιπόν, μερικά από τα κορίτσια-αναγνώστριες του Πικάσσο.
Π. Πικάσσο, δύο κορίτσια που διαβάζουν. 1934. Βρίσκεται στο Μουσείο Τέχνης του Πανεπιστημίου του Michigan (University Michigan Museum of Art).


Π. Πικάσσο, Διαβάζοντας στο τραπέζι. 1934. Βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Ν.Υόρκη (Metropolitan Museum of Art. New York).

   Στον παραπάνω πίνακα ο Πικάσσο απεικονίζει την αγαπημένη του Marie Thérèse Walter να διαβάζει υπό το απαλό φως μιας λάμπας. Η καθιστή γυναικεία μορφή στηρίζει το κεφάλι της στο ένα χέρι που ακουμπά στο τραπέζι. Πάνω στο τραπέζι είναι ανοιγμένο ένα βιβλίο. Η κοπέλα φορά στα ξανθά μαλλιά της ένα στεφάνι με λευκά λουλούδια. Ο πίνακας αποπνέει γλυκύτητα και τρυφερότητα. Είναι μία πραγματικά ποιητική δημιουργία από έναν ερωτευμένο άνδρα που ζωγραφίζει το αντικείμενο του έρωτά του.
   Ο Πικάσσο συνάντησε στα 1927 στο Παρίσι την Marie-Thérèse, που τότε ήταν ακόμα μία δεκαεπτάχρονη μαθήτρια, και την ερωτεύτηκε. Έχει απεικονίσει τη μορφή της με αγάπη αρκετές φορές.

Ακόμα ένα κορίτσι του Πικάσσο που διαβάζει στο τραπέζι.

Π. Πικάσσο, Η αναγνώστρια. 1932. Σε ιδιωτική συλλογή.
Είναι επίσης η Marie-Thérèse. Ο Πικάσσο απεικονίζει μια κρυφή ιδιωτική στιγμή της αγαπημένης του. Η νεαρή κοπέλα κοιμάται γαλήνια, ενώ στα γόνατά της βρίσκεται ανοιγμένο ένα βιβλίο. Ο πίνακας πουλήθηκε πρόσφατα από τον οίκο Sotheby  σε φιλότεχνο που διέθεσε αστρονομικό ποσό για να συμπεριλάβει την κοιμισμένη αναγνώστρια στη συλλογή του.


Π. Πικάσσο, Δύο γυναίκες που διαβάζουν. 1934.
Ο Πικάσσο απεικονίζει τη Marie Thérèse να διαβάζει με την αδελφή της. Είναι ένας ακόμα πίνακας που πουλήθηκε πανάκριβα σε ιδιώτη.

Για ακόμη μια φορά η Marie Thérèse γοητεύει το βλέμμα του ζωγράφου. Κάθεται αναπαυτικά èèστην πολυθρόνα και ονειροπολεί, κρατώντας το βιβλίο της.

Μία ακόμα αναγνώστρια του Π. Πικάσσο, καθισμένη στην πολυθρόνα με ανοιγμένο βιβλίο.

Π. Πικάσσο, Κεφάλι γυναίκας που διαβάζει. 1906.
 Π. Πικάσσο, Γυναίκα που διαβάζει. 1920.

Π. Πικάσσο, Νεαρή γυναίκα διαβάζει στην παραλία. 1937

Ακόμα μία νεαρή γυναίκα του Π. Πικάσσο που διαβάζει ξαπλωμένη. 1939.

http://www.umma.umich.edu/umma-artpick/31.html

1 σχόλιο:

 1. Πριν από δυο μέρες έτυχε να αισθανθώ κι εγώ την ανάγκη να φτιάξω το δικό μου blog με την ελπίδα να επικοινωνώ με ανθρώπους που ίσως είχαμε τα ίδια ενδιαφέροντα ή και μ' άλλους ακόμη (αλλά με πολύ δισταγμό!)γιατί θα ήθελα να έχουμε κάποια κοινά ενδιαφέροντα τουλάχιστον.
  Ασχολούμαι ως χόμπι με τη ζωγραφική και ψάχνοντας στο google για πίνακες του Πικάσο βρέθηκα στο δικό σου ιστολόγιο να κοιτάζω αυτούς τους θαυμάσιους πίνακες που δεν ξέρω ποιον να πρωτοδιαλέξω, έχω μπερδευτεί. Έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά, μπράβο.
  Η ενασχόληση με το βιβλίο συμφωνώ πως είναι χρήσιμη και σαν ένας απέραντος ορίζοντας γνώσεων αλλά και σαν ένας τρόπος χαλάρωσης και αποφυγής για λίγο από την πεζή καθημερινότητά μας.Γι' αυτό κι ο Πικάσο το ενέταξε σε τόσους πολλούς πίνακές του.
  Αν θέλεις μπορούμε να συνομιλούμε και να ανταλάσσουμε απόψεις.Είμαι κι εγώ εκπ/κός, στην α/θμια. Η διεύθυνση του ιστολογίου μου είναι sampan67.blogspot.com
  Ελπίζω να τα ξαναπούμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή