Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Το Μουσείο Σολομών Γκούγκενχαϊμ (Solomon R. Guggenheim) στη Ν. Υόρκη


Το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ στη Ν. Υόρκη

    Το Solommon R. Guggenheim Μουσείο, γνωστό ως Guggenheim (Γκούγκενχαϊμ), είναι ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία μοντέρνας τέχνης του κόσμου και στεγάζεται σ᾽ένα ιδιαίτερο για την αρχιτεκτονική του κτίριο που βρίσκεται στην 5η Λεωφόρο, στο Άνω Ανατολικό Μανχάταν της Ν. Υόρκης. 

Το φημισμένο κτίριο του Solomon R. Guggenheim Μουσείου στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν στη Ν. Υόρκη.

   Το κτίριο του Μουσείου Γκούγκενχαϊμ θεωρείται ένα από τα χαρακτηριστικά δείγματα μοντέρνας αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα και σχεδιάστηκε από τον μεγαλύτερο αρχιτέκτονα της Αμερικής, τον Φρανκ Λόιντ Ράιτ. Το κυκλικό - ελικοειδές τσιμεντένιο κτίριο του Γκούγκενχαϊμ είναι το μοναδικό κτίριο της Ν. Υόρκης σε σχέδια του Ράιτ. 

Το ελικοειδές κτίριο του Μουσείου Guggenheim σχεδιάστηκε από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Φρανκ Λόιντ Ράιτ. Το Μουσείο άνοιξε για το κοινό το 1959, έξι μήνες μετά το θάνατο του Ράιτ.

   Το εσωτερικό του κτιρίου έχει το σχήμα μίας μεγάλης ελικοειδούςς ροτόντας που φθάνει σε ύψος 28 μέτρων έως το θολωτό φεγγίτη. Ο επισκέπτης μπορεί να φθάσει στην κορυφή ακολουθώντας μία αρθρωτή ράμπα που ανεβαίνει κυκλικά σε ύψος πέντε ορόφων και έχει μήκος περίπου 400 μέτρα. Στους τοίχους του κάθε ορόφου εκτίθενται έργα της συλλογής του Μουσείου.  Για να μην κουραστεί, μπορεί να ανέβει με το ασανσέρ στον 5ο όροφο και να αρχίσει να κατεβαίνει με τα πόδια. Λένε ότι ο Ράιτ ήθελε οι επισκέπτες να ξεκινούν από την κορυφή και να κατεβαίνουν τα επικλινή επίπεδα των πέντε ορόφων, βλέποντας κατά την κάθοδό τους τα έργα τέχνης.

    
      Το  Μουσείο ιδρύθηκε από το Ίδρυμα Solomon R. Guggenheim στα 1939 με την ονομασία Μουσείο της μη Αντικειμενικής Τέχνης, για να στεγάσει την πλούσια, με έργα των μοντερνιστών καλλιτεχνών των αρχών του 20ού αιώνα, συλλογή του πολυεκατομμυριούχου Solomon R. Guggenheim. Αυτός είχε προχωρήσει στη συγκέντρωση έργων μοντέρνας τέχνης υπό την επιρροή και καθοδήγηση της Χίλα Φον Ρέμπεϊ, μίας Ευρωπαίας καλλιτεχνίδας και βαρώνης, η οποία ανέλαβε και τη διεύθυνση του Μουσείου της μη Αντικειμενικής Τέχνης. Το 1943 η Ρέμπεϊ επέλεξε να προσλάβει για αρχιτέκτονα του νέου κτιρίου του μουσείου τον Ράιτ. Τα επόμενα 16 χρόνια ο Ράιτ υπέβαλε 6 ολοκληρωμένα σχέδια για το κτίριο, η κατασκευή του οποίου τελικά άρχισε το 1956 και ολοκληρώθηκε το 1959.
   Εν τω μεταξύ ο Solomon Guggenheim είχε πεθάνει το 1949, αφήνοντας, εκτός από την πολύτιμη συλλογή του,  δύο εκατομμύρια δολλάρια για την ανέγερση του νέου κτιρίου. Το Μουσείο της μη Αντικειμενικής Τέχνης  ονομάστηκε σε Μουσείο Solomon R. Guggenheim το 1952, μετά το θάνατο του ιδρυτή του, ο οποίος δεν πρόλαβε να δει την ανέγερση του νέου κτιρίου. Και ο αρχιτέκτονας Λόιντ δεν πρόλαβε να δει την ολοκλήρωση του οικοδόμησης του κτιρίου. Το κτίριο ανακαινίσθηκε και επεκτάθηκε την περίοδο 1992-1993 και 2005-2008.
    Σήμερα το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ διαθέτει μία πολύτιμη συλλογή από έργα τέχνης του 20ού αιώνα και της σύγχρονης εποχής. Η πρώτη συλλογή του Solomon R. Guggenheim με έργα των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα εμπλουτίστηκε από συλλογές που δώρισαν και άλλοι πλούσιοι φιλότεχνοι συλλέκτες έργων τέχνης. Έτσι, το Μουσείο καλύπτει την ιστορία της τέχνης από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τις μέρες μας, συμπεριλαμβανομένων έργων των ιμπρεσιονιστών και μεταϊμπρεσιονιστών ζωγράφων, της ευρωπαϊκής τέχνης του πρώτου μισού του 20ού αιώνα, καθώς και της ευρωπαϊκής και αμερικανικής τέχνης των τελών του 19ου αιώνα και της μεταπολεμικής εποχής. Παραρτήματα του Γκούγκενχαϊμ βρίσκονται στις ευρωπαϊκές πόλεις Βενετία, Βερολίνο και Μπιλμπάο.
    Η μόνιμη συλλογή του Guggenheim δεν εκτίθεται ολόκληρη, αλλά τα έργα της εναλλάσσονται. Παράλληλα με την έκθεση έργων από τη μόνιμη συλλογή διοργανώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ιδιαίτερες εκθέσεις.

 V. Kandinsky, Το μπλε βουνό. 1908. Solomon R. Guggenheim Museum.
 
   Η συλλογή διαθέτει πάνω από 200 έργα του μεγάλου Ρώσου ζωγράφου της πρωτοπορίας V. Kandinsky.

 V. Kandinsky, Μία ομάδα με κρινολίνα. 1909. Solomon R. Guggenheim Museum.

 V. Kandinsky, Αναθεώρηση (2η παραλλαγή). 1912. Solomon R. Guggenheim Museum.

V. Kandinsky, Σύνθεση. 1923. Solomon R. Guggenheim Museum.

   H συλλογή διαθέτει αριστουργήματα του Πάμπλο Πικάσο.

 P. Picasso, Γυναίκα που σιδερώνει. 1904. Solomon R. Guggenheim Museum.

P. Picasso, Μαντολίνο και κιθάρα. 1924. Solomon R. Guggenheim Museum.

P. Picasso, Γυναίκα με κίτρινα μαλλιά. 1931. Solomon R. Guggenheim Museum.

Οι παρακάτω πίνακες είναι από τα πιο δημοφιλή εκθέματα του Μουσείου.
Μ. Shagal, Το Παρίσι μέσα από το παράθυρο. 1913. Solomon R. Guggenheim Museum.

C. Brancusi, Αδάμ και Εύα. 1916. Solomon R. Guggenheim Museum.

Am. Modigliani, H Jeanne Hébuterne με κίτρινο πουλόβερ. 1918-1919. Solomon R. Guggenheim Museum.

P. Montrian, Πίνακας 2. 1922. Solomon R. Guggenheim Museum.

Aug. Renoir, Η κυρία με τον παπαγάλο. 1871. Solomon R. Guggenheim Museum.

Μπροστά στον καθρέπτη! Ένας από τους πιο αγαπημένους μου πίνακες.

 Ed. Manet, Μπροστά στον καθρέπτη. 1876. Solomon R. Guggenheim Museum.

Ed. Degas, Χορεύτριες στα πράσινα και τα κίτρινα. 1903. Solomon R. Guggenheim Museum.
http://www.guggenheim.org/new-york/collections/collection-online/browse-by/artist/b

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου