Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Γυναίκες μπροστά στον καθρέπτη. Πίνακες του Προραφαηλίτη ζωγράφου Dante Gabriel Rossetti

Η Lady Lilith μπροστά στον καθρέπτη. Πίνακες του Προραφαηλίτη ζωγράφου Dante Gabriel Rossetti

    Eπιστρέφω σ᾽ένα από τα αγαπημένα μου θέματα, στα έργα των Βρετανών Προραφαηλιτών ζωγράφων. Ένα δείγμα του απόλυτου αισθητισμού στην τέχνη είναι το πορτρέτο της Lady Lilith που ζωγράφισε ο κύριος εκπρόσωπος του προραφαηλιτικού κινήματος, o Dante Gabriel Rossetti. 
       Το πορτρέτο της Lady Lilith είναι από τα πιο διάσημα έργα του Προραφαηλίτη ζωγράφου, o οποίος έχει ζωγραφίσει αρκετά πορτρέτα που απεικονίζουν μυστηριώδεις και σαγηνευτικές γυναικείες μορφές με εντυπωσιακά μακριά μαλλιά. Ο Rossetti ζωγράφισε το πορτρέτο την περίοδο 1864-68, έχοντας ως μοντέλο την τότε ερωμένη του Fanny Comforth. Στα 1872-73, όμως, τροποποίησε το έργο, αντικαθιστώντας το πρόσωπο της Comforth με ένα άλλο γυναικείο πρόσωπο, της Alexa Wilding. H αλλαγή του γυναικείου προσώπου έγινε ύστερα από απαίτηση του αγοραστή του πίνακα.

Dante Gabriel Rossetti, Lady Lilith. 1864-68 (Τροποποιήθηκε στα 1872-73). Μουσείο Τέχνης του
 Delaware.

  O Rossetti απεικονίζει τη Lady Lilith να χτενίζει τα μακριά μαλλιά της κοιτάζοντας με προσήλωση την εικόνα της στον καθρέπτη. Ντυμένη με λευκό φόρεμα, κάθεται αναπαυτικά στην πολυθρόνα και περιβάλλεται από άνθη. Για τους Προραφαηλίτες ζωγράφους τα άνθη συμβολίζουν το εφήμερο της ομορφιάς και της νεότητας. Στη άκρη δεξιά διακρίνουμε μια κόκκινη παπαρούνα σε βάζο.
   Η Lilith, σύμφωνα μ᾽ ένα αρχαίο ιουδαϊκό μύθο, ήταν η πρώτη γυναίκα του Αδάμ. Συμβολίζει την επικίνδυνη, μοιραία γυναίκα που σαγηνεύει με την ομορφιά της τον άνδρα. Ο παρακάτω πίνακας είναι ένα σχέδιο για το έργο με το πρόσωπο της Alexa Wilding. 

Dante Gabriel Rossetti, Lady Lilith. 1866. Μουσείο Τέχνης του Τελ Αβίβ.

   Στα 1867 ο Rossetti ζωγράφισε και ένα αντίγραφο του αρχικού έργου, μια μεγάλη υδατογραφία που απεικονίζει τη Lady Lilith με το αρχικό πρόσωπο, που είχε επιλέξει, το πρόσωπο της Fanny Comforth.

 Dante Gabriel Rossetti, Lady Lilith. 1867. Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης. Ν. Υόρκη.

      Ο Rossetti ζωγράφισε το πορτρέτο της Lady Lilith μαζί μ᾽ένα ακόμα γυναικείο πορτρέτο, το πορτρέτο της Sibylla Palmifera, για το οποίο είχε μοντέλο επίσης την Wilding. Η Lady Lilith εκπροσωπεί την ομορφιά του σώματος, ενώ η Sibylla Palmifera την ομορφιά της ψυχής. Για κάθε ένα από τα γυναικεία πορτρέτα ο Rossetti, ο οποίος ήταν και ποιητής, είχε γράψει και αντίστοιχο σονέτο. Tο σονέτο,  που συνόδευε το πορτρέτο της Lady Lilith, έγινε γνωστό με τον τίτλο "η ομορφιά του σώματος", ενώ το σονέτο της Sibylla Palmifera με τον τίτλο "η ομορφιά της ψυχής".

Dante Gabriel Rossetti, Sibylla Palmifera 1867-1870. Eθνικά Μουσεία του Λίβερπουλ. Πινακοθήκη Τέχνης της Lady Lever (National Museums of Liverpool. Lady Lever Art Gallery). O πίνακας έχει πολλούς συμβολισμούς. Η γυναικεία μορφή περιβάλλεται από σύμβολα του έρωτα, του θανάτου και της μοίρας. Τα κόκκινα τριαντάφυλλα και το γλυπτό του έρωτα συμβολίζουν προφανώς τον έρωτα, οι πεταλούδες την ψυχή, οι παπαρούνες και το κρανίο το θάνατο, το γλυπτό της σφίγγας το μυστήριο της μοίρας.

http://en.wikipedia.org/wiki/Lady_Lilith
http://www.delart.org/collections/preraph/lady_lilith
http://www.metmuseum.org/toah/works-of-art/08.162.1
http://www.rossettiarchive.org/docs/s205.rap.html
http://www.liverpoolmuseums.org.uk/walker/exhibitions/rossetti/works/beauties/sibyllapalmifera.aspx

2 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για μια ολόκληρη εποχή κι ένα ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ρεύμα..
    Η νωχελικότητα και η "έλλειψη" της παρουσίας του ζωγράφου, μέσα στον χώρο,
    δίνουν, κατά την γνώμη μου, στον πάνω πίνακα, τον απόλυτο αισθητισμό για τον οποίο κάνεις λόγο..

    Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή