Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Γυναίκες που διαβάζουν. Πίνακες του Jean Baptiste Corot

Kοπέλες που διαβάζουν

   Επιστρέφω σ' ένα αγαπημένο θέμα. Στους πίνακες ζωγραφικής που απεικονίζουν γυναίκες που διαβάζουν. Eπιλέγω έργα του Γάλλου "υπαιθριστή" ζωγράφου Jean Baptiste Camille Corot (1796-1875). Ο Corot υπήρξε κεντρική μορφή της γαλλικής ζωγραφικής με θέμα τοπία της γαλλικής υπαίθρου και προσωπογραφίες, κυρίως γυναικών. Με καταβολές στον νεοκλασικισμό, η επιρροή του οποίου είναι προφανής στο έργο του, ο Corot "άνοιξε δρόμους" για τους Γάλλους ιμπρεσιονιστές ζωγράφους της επόμενης περιόδου, ζωγραφίζοντας εικόνες από τοπία στην ύπαιθρο.
   Στους παρακάτω πίνακες βλέπουμε τις προσωπογραφίες νεαρών γυναικών να διαβάζουν με προσήλωση και αφοσίωση το βιβλίο τους. Έχω την εντύπωση ότι η αίσθηση της μελαγχολίας κυριαρχεί…

Jean Camille Baptiste Corot, Kοπέλα που διαβάζει. Oscar Reinhart Μουσείο. Winterthur. Ελβετία. Η γλυκύτατη κοπέλα διαβάζει καθισμένη μάλλον σε μια πέτρα στην εξοχή. Το βλέμμα του ζωγράφου επικεντρώνει στη γυναικεία μορφή, ενώ το περίγραμμα του τοπίου είναι ασαφές. Αριστοτεχνικές οι λεπτομέρειες της ενδυμασίας της κοπέλας και του χτενίσματος της.

Jean Baptiste Camille Corot, Κοπέλα που διαβάζει. 1869-1870. Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης. Μία ακόμα νεαρή γυναίκα διαβάζει στην εξοχή. Και εδώ κυριαρχεί η γυναικεία μορφή, μπορούμε όμως να διακρίνουμε λεπτομέρειες από το τοπίο πίσω της. Για παράδειγμα, βλέπουμε μία βάρκα με ανδρική φιγούρα στο ποτάμι.

Jean Baptiste Camille Corot, Γυναίκα που διαβάζει. 1868. Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης. Ουάσινγκτον. Η γυναίκα διαβάζει σε κλειστό χώρο. Οι πινελιές του πίνακα είναι σχεδόν ιμπρεσιονιστικές. Το βιβλίο βρίσκεται στο τραπέζι. Πίσω της διακρίνουμε έναν πίνακα που απεικονίζει τοπίο.

Jean Baptiste Camille Corot, Κορίτσι που διαβάζει. 1850. Ιδιωτική Συλλογή. Η κοπέλα διαβάζει σε κλειστό χώρο. Ο χώρος διαγράφεται με "ασαφείς" γραμμές. Το βλέμμα μου πηγαίνει στην κορδέλα των μαλλιών της κοπέλας και στα χέρια της που κρατούν τρυφερά το μικρό βιβλίο.

 Jean Baptiste Camille Corot, Γυναίκα που διαβάζει περπατώντας δίπλα στο ποτάμι. 1870-74. Ιδιωτική Συλλογή. Ο τοπιογράφος Corot ζωγραφίζει ένα τοπίο με ποτάμι. Η γυναικεία φιγούρα διαβάζει περπατώντας...

Jean Baptiste Camille Corot, Γυναίκα  που έχει διακόψει το διάβασμα. 1870. Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο.
 Αινιγματική η έκφραση του προσώπου της γυναίκας. Bρίσκεται στο εσωτερικό ενός δωματίου. Έχει διακόψει το διάβασμα του βιβλίου. Τι να σκέφτεται, άραγε; Ο ζωγράφος αποδίδει με λεπτομέρεια τα κοσμήματά της.

1 σχόλιο:

  1. Woooooooooooooow Simone....you are quite the writer. I REALLYYYYYYYYYYYY enjoyed the intensity & passion within this. Love our you paint the story. Famous Paintings

    ΑπάντησηΔιαγραφή