Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Εικόνες ζωγραφικής με παιδιά και κεράσια.

Παιδιά με κεράσια

   Αρχές Ιουνίου! Διανύουμε την εποχή των κερασιών. Τα κεράσια ωριμάζουν στα τέλη Μαΐου και αρχές Ιουνίου. Για αυτό, θα συνεχίσω με απεικονίσεις κερασιών.  "Παιδιά με κεράσια" είναι το θέμα των εικόνων που ακολουθούν. Ελκυστικά τα κεράσια για τα μικρά και μεγάλα παιδιά!... κόκκινα, γυαλιστερά, τραγανά, ζουμερά, λαχταριστά, προκλητικά για φαγητό και παιχνίδι, σχεδόν αισθησιακά!
    Ας δούμε, λοιπόν, παιδιά που μαζεύουν κεράσια, που τρώνε κεράσια, που παίζουν και στολίζονται με κεράσια.
      Θα ξεκινήσω μ' ένα γνωστό έργο, το "αγόρι με κεράσια" του Νικόλαου Γύζη, ενός από τους κορυφαίους ζωγράφους της νεοελληνικής ζωγραφικής και εκπροσώπους της Σχολής του Μονάχου.

Νικόλαος Γύζης, Αγόρι με κεράσια. 1888. Ιδιωτική Συλλογή. Κρατά στις χούφτες του κεράσια και τα τρώει, όπως φαίνεται από το φουσκωμένο μάγουλο.

Édouard Manet, Αγόρι με κεράσια. 1859. Μουσείο Τέχνης Calouste Gulbenkian. Λισαβόνα.

John Everett Millais, Ώριμο κεράσι. 1879. Ιδιωτική Συλλογή. Ένας διάσημος πίνακας του Προραφαηλίτη ζωγράφου Μillais. Πουλήθηκε πανάκριβα σε δημοπρασία.

Frederick Leighton, Μητέρα και κορίτσι (Κεράσια). 1864-65. Μουσείο του Blackburn. Μία πανέμορφη εικόνα που απεικονίζει τρυφερό στιγμιότυπο ανάμεσα σε μητέρα και κόρη. Το κοριτσάκι ταΐζει κεράσια τη μητέρα του.

   Ο Γάλλος ζωγράφος Paul Seignac έχει απεικονίσει αρκετές καθημερινές σκηνές με παιδιά και κεράσια.

Paul Seignac, Μαζεύοντας κεράσια. Ιδιωτική Συλλογή. Το κοριτσάκι μαζεύει στην ποδιά του τα κεράσια από τα κλαδιά που τινάζει η μητέρα του.

 Paul Seignac, Μετά το μάζεμα των κερασιών. Ιδιωτική Συλλογή. Τα παιδάκια και η μητέρα έχουν μαζέψει κεράσια και έχουν επιστρέψει στο σπίτι. Διαλέγουν κεράσια από το καλάθι. Το ένα κοριτσάκι βάζει τα κεράσια σε πιάτο, ενώ το άλλο στη ποδιά του.


 Paul Seignac, Το πιάτο των κερασιών. Ιδιωτική Συλλογή. Η ίδια σκηνή σε παραλλαγή...

 Paul Seignac, Ζυγίζοντας κεράσια. Ιδιωτική Συλλογή. Τα παιδιά παίζουν με τα κεράσια...Αναπαράσταση  μανάβικου. Στη σκηνή βλέπουμε το ένα κοριτσάκι σε ρόλο μανάβη να ζυγίζει κεράσια και τα άλλα δύο σε ρόλο αγοραστών...

Paul Seignac (1826-1904), Ταΐζει κεράσια. Ιδιωτική Συλλογή. Ταΐζει κεράσια τον αδελφό της.

Paul Seignac, Ώριμα κεράσια. 1860-1870. Ιδιωτική Συλλογή. Υπό το βλέμμα των τριών παιδιών αδειάζει το καλάθι με τα ώριμα κεράσια στο τραπέζι της κουζίνας.

Frederick Morgan (1847-1924), Μαζεύοντας κεράσια. Ιδιωτική Συλλογή. Έχει ανεβεί στον πέτρινο φράκτη, μαζεύει κεράσια από τα κλαδιά της κερασιάς και τα ρίχνει στην ποδιά των κοριτσιών που τον περιμένουν κάτω. Στην παρέα των παιδιών και ένας σκύλος. 

Frederick Morgan (1847-1924), Μαζεύοντας κεράσια. Ιδιωτική Συλλογή. Μια χαρούμενη παρέα μικρών κοριτσιών που μαζεύουν κεράσια.

Frederick Morgan (1847-1924), Κεράσια σκουλαρίκια. Ιδιωτική Συλλογή. Ένα κοριτσάκι και ένα αγοράκι μπροστά σε μια πιατέλα με κεράσια. Το κοριτσάκι σε ρόλο μεγάλης γυναίκας,  φοράει κεράσια-σκουλαρίκια στα αυτιά. Τα κεράσια γίνονται σύμβολο του γυναικείου κοσμήματος και της θηλυκότητας..

Frederick Morgan (1847-1924), Κεράσια σκουλαρίκια. Ιδιωτική Συλλογή. Ένα κοριτσάκι και ένα αγοράκι παίζουν στην εξοχή. Το αγοράκι δίνει στο κοριτσάκι κεράσια-σκουλαρίκια για τα αυτιά.

Pierre Bonnard, Τρώγοντας κεράσια. 1894. Εθνική Πινακοθήκη της Ιρλανδίας. Δουβλίνο. Ένα παιδάκι τρώει κεράσια μαζί με τη γιαγιά του.

2 σχόλια:

  1. Προσεγγίζοντας το θέμα με χάικου για τις κερασιές:

    1.Να πεθαίναμε
    ανοιξιάτικα άνθη κερασιάς
    αγνά και λάμποντα.
    Ματσούο Μπασό, μτφρ. Βασίλης Λαλιώτης

    *

    2. Λουλούδια κερασιάς στο βραδινό ουρανό
    κι ανάμεσά τους μελαγχολικό
    ένα «έτοιμο-αύριο-ν’ ανθίσει».
    Ματσούο Μπασό

    *

    3. Άνθη κερασιάς
    των περασμένων χρόνων
    μικρές φωτίτσες
    Ματσούο Μπασό


    ***


    1.Άνθισαν οι κερασιές.
    Κάτι πεθαίνει.
    Ετοιμαστείτε.
    Kobayashi Issa, μεταγραφή: Γιώργος Μπλάνας

    *

    2.Έτσι θ’ ανθίζουν
    Κι οι κερασιές
    Στην άλλη όχθη της ζωής
    Kobayashi Issa

    *

    3.Μπορεί αυτός ο κόσμος
    να είναι ένα λάθος
    αλλά οι κερασιές ανθίζουν.
    Κομπαγιάσι Ίσσα

    *

    4. Κόσμος φροντίδας!
    Κι η κερασιά που ανθίζει;
    –καλά, άνθισε.
    Κομπαγιάσι Ίσσα (1763-1827)

    *

    5.Κάτω απ’ τις κερασιές
    δεν υπάρχουν
    άγνωστοι.
    ΚΟΜΠΑΓΙΑΣΙ ΙΣΣΑ - Μετάφραση ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΙΒΑΔΑΣ

    *

    Στα όψιμα άνθη της κερασιάς
    η άνοιξη που φεύγει
    κοντοστέκεται.
    Busοn, Χαϊκού (μετάφραση Χρήστος Καφτεράνης, Ηλίας Γκούμας), εκδ. Μάτι, Κατερίνη 2002.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ωραία η επιλογή σου,Rosa. Με πρόλαβες ακόμα μία φορά. Υπάρχουν πολλά χαϊκού με θέμα την κερασιά. Είναι το αγαπημένο δένδρο των Ιαπώνων. Κάποια φορά θα αναρτήσω ιαπωνικούς πίνακες με κερασιές και χαϊκού.

      Διαγραφή