Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2011

Πίνακες ζωγραφικής με θέμα το Φθινόπωρο: Χανς Άντερσεν Μπρεντεκίλντε (H. Andersen Brendekilde), Μονοπάτι του δάσους το Φθινόπωρο

Hans Andersen Brendekilde, Το μονοπάτι του δάσους το Φθινόπωρο

   O τελευταίος μήνας του Φθινοπώρου, ο Νοέμβριος, βαδίζει προς το τέλος...Ενόψει, λοιπόν, του επίσημου τέλους του Φθινοπώρου και της επίσημης αρχής του Χειμώνα, ιδού ένας ακόμα πίνακας με φθινοπωρινό θέμα. 
   Σε πρώτο πλάνο βλέπουμε μία αστή γυναίκα του τέλους του 19ου αιώνα ή των αρχών του 20ού να κάθεται στο παγκάκι με στραμμένο το πρόσωπό της και μάλλον να κοιτάζει δύο αντρικές φιγούρες που έρχονται από το βάθος του μονοπατιού. Ή μήπως κοιτάζει το ποτάμι; Την περιβάλλουν ψηλά δέντρα...Το μoνοπάτι πηγαίνει παράλληλα με το ποτάμι και είναι γεμάτο πεσμένα φθινοπωρινά φύλλα των δέντρων... 
   " Ένα μονοπάτι του δάσους το Φθινόπωρο" είναι ο τίτλος του έργου και ο δημιουργός του ο Δανός ζωγράφος Χανς Άντερσεν Μπρεντεκίλντε (Hans Andersen Brendekilde). Το τοπίο της φύσης που απεικονίζεται στον πίνακα ανήκει εμφανώς σε χώρα του βορρά, όπως εμφανείς είναι και οι επιρροές του ιμπρεσιονισμού στη ζωγραφική του Μπρεντεκίλντε.
   Ο Χάνς Άντερσεν (1857-1942) γεννήθηκε στο Μπρεντεκίλντε της Δανίας και αρχικά εκπαιδεύτηκε ως λιθοξόος. Στη συνέχεια, σπούδασε γλυπτική και σχέδιο στην Ακαδημία των Τεχνών στην Κοπεγχάγη όπου και αποφάσισε να ασχοληθεί με τη ζωγραφική. Τότε πρόσθεσε στο όνομά του το Brendekilde από τον τόπο της καταγωγής του, όπως έκανε και ο φίλος του, με το ίδιο επίθετο, ζωγράφος Laurits Andersen που πρόσθεσε το όνομα Ring.
   Ο Μπρεντεκίλντε συνήθιζε να ζωγραφίζει τοπία και σκηνές από την ύπαιθρο της χώρας του που συχνά είχαν και κάποιο κοινωνικό χρώμα, λόγω ίσως της ταπεινής του καταγωγής. Ο πατέρας του ήταν ξυλοκόπος. Ζωγράφισε, επίσης, πολλά τοπία από τα ταξίδιά του στην Ιταλία, Αίγυπτο και Συρία. Έκανε επίσης κεραμικά και ήταν ο πρώτος σχεδιαστής σε γυαλί της Δανίας.
   Οι πίνακες του σήμερα έχουν μεγάλη αξία και φθάνουν σε υψηλές τιμές στις δημοπρασίες έργων τέχνης.
    

Hans Andersen Brendekilde, Μονοπάτι του δάσους στο Φθινόπωρο. 1902. Σε ιδιωτική συλλογή.

Ακόμα ένα φθινοπωρινό μονοπάτι στο δάσος του Hans Andersen Brendekilde.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου