Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2011

Πίνακες ζωγραφικής με θέμα το Φθινόπωρο: Το Φθινόπωρο του Ουίνσλοου Χόμερ (Winslow Homer)

Ουίνσλοου Χόμερ (Winslow Homer), Φθινόπωρο


   Είναι μία ονειρεμένη φθινοπωρινή εικόνα του γνωστού Αμερικανού ζωγράφου Winslow Homer (1835-1910). Η χαριτωμένη γυναικεία φιγούρα περπατά στο φθινοπωρινό δάσος και περιβάλλεται από τα κοκκινοκίτρινα χρώματα των φύλλων των δένδρων. Ο πίνακας έχει πλημμυρίσει από φθινοπωρινά φύλλα.

Winslow Homer, Φθινόπωρο (Autumn). 1877. Βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης στην Ουάσινγκτον (National Gallery of Art-Washington).

Λεπτομέρεια από τον ίδιο πίνακα. Ντυμένη κομψά κοιτάζει με το μελαγχολικό της βλέμμα το θεατή.  Στο βάθος οι κοκκινοκίτρινες φυλλωσιές των δένδρων δείχνουν ότι είναι Φθινόπωρο.

Λεπτομέρεια από τον ίδιο πίνακα: H απόλυτη κομψότητα της γυναικείας αστικής ενδυμασίας των τελευταίων δεκαετιών του 19ου αιώνα. Ο ζωγράφος απεικονίζει με κάθε λεπτομέρεια το ένδυμα και τα αξεσουάρ που το συνοδεύουν. Η γυναίκα βαδίζει κρατώντας με χάρη στο ένα  χέρι την άκρη του φορέματός της, ενώ στο άλλο χέρι κρατά φθινοπωρινά φύλλα.

Λεπτομέρεια από τον ίδιο πίνακα: H γυναίκα βαδίζει στο μονοπάτι με τα πεσμένα φθινοπωρινά φύλλα. Ακούμε το θρόισμα του φορέματος και των βημάτων της πάνω στα φύλλα.

Ένας ακόμα πίνακας του Winslow με φθινοπωρινό τοπίο.


Winslow Homer, Φθινόπωρο στο Mountainville της Νέας Υόρκης (Autumn Mountainville. N. York). 1878. Σε ιδιωτική συλλογή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου