Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Γυναίκα που διαβάζει: Β. Βαν Γκογκ, H αναγνώστρια

Πίνακες "φιλαναγνωσίας" του Β. Βαν Γκογκ: γυναίκες που διαβάζουν

"H αναγνώστρια νουβέλας" είναι ένας πίνακας του Βαν Γκογκ όχι ιδιαίτερα γνωστός. Δείχνει, ωστόσο, ότι το θέμα των γυναικών, που διαβάζουν, είχε προσελκύσει και τον Ολλανδό ζωγράφο.

Β. Βαν Γκογκ, Η αναγνώστρια νουβέλας. 1888. Σε ιδιωτική συλλογή.

  Την ίδια εποχή ζωγράφισε μια σειρά έργων με τον τίτλο L' Arlésienne (η Γυναίκα από την Αρλ), τα οποία είναι αυτοπροσωπογραφίες της κυρίας Ginoux.  Aπεικονίζουν την Madame Ginoux να κάθεται, ακουμπώντας το χέρι της στο τραπέζι με περίσκεψη. Το τραπέζι διακοσμούν βιβλία.
  Η Madame Ginoux ήταν η ιδιοκτήτρια του Καφέ de la Gare όπου διέμεινε ο Βαν Γκογκ την περίοδο μεταξύ Μαῖου-Σεπτεμβρίου 1888, όταν ζούσε στην πόλη Αρλ.  Στους πίνακες που ακολουθούν η Madame Ginoux φοράει την παραδοσιακή ενδυμασία της περιοχής της Αρλ. Την Μadame Ginoux ζωγράφισε και ο φίλος του Βαν Γκογκ, ο επίσης γνωστός ζωγράφος Πωλ Γκωγκέν.

Β. Βαν Γκογκ, L' Arlésienne. H Madame  Joseph Michael Ginoux (με βιβλία). Νοέμβριος 1888. Στο Metropolitan Museum of Art. N. York (Μητροπολιτικό Μουσείο της Τέχνης στη Ν. Υόρκη).

Στον πίνακα τα βιβλία έχουν αντικατασταθεί από τα γάντια και την ομπρέλα.
Β. Βαν Γκογκ, L' Arlésienne. H Madame Ginoux με γάντια και ομπρέλα. Νοέμβριος 1888. Στο Μουσείο του Ορσέ-Παρίσι (Musèe d' Orsay)

Ο Βαν Γκογκ έχει ζωγραφίσει την Madame Ginoux με βιβλία σε πολλές παραλλαγές.


Β. Βαν Γκογκ, L' Arlésienne. H Madame Ginoux. 1890. Στο Μουσείο Kröller-Müller. Otterlo της Ολλανδίας


Β. Βαν Γκογκ, L' Arlésienne. Η Madame Ginoux. 1890. Ιδιωτική Συλλογή.


Β. Βαν Γκογκ, L' Arlésienne. H Madame Ginoux. 1890.
 Museum of Art 
(Μουσείο Τέχνης)-Sao Paulo

Β. Βαν Γκογκ, L' Arlésienne. Η Madame Ginoux. 1890. Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Ρώμης (Museum of Modern Art-Rome)
http://www.vggallery.com/
http://www.musee-orsay.fr/fr/collections/oeuvres-commentees/peinture/commentaire_id/larlesienne-431.html?tx_commentaire_pi1%5BpidLi%5D=509&tx_commentaire_pi1%5Bfrom%5D=841&
http://www.metmuseum.org/collections/search-the-collections/110000971?img=0
http://www.vangoghgallery.com/catalog/Painting/332/Novel-Reader,-The.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου