Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011

Πίνακες ζωγραφικής με θέμα τα Χριστούγεννα: Μάρτιν Σονγκάουερ, η Προσκύνηση των Ποιμένων

Martin Schongauer (Μάρτιν Σονγκάουερ), Η Προσκύνηση των Ποιμένων

Θεωρείται το ωριμότερο και ίσως καλύτερο έργο του Γερμανού ζωγράφου Μάρτιν Σονγκάουερ (περίπου 1450-1491), ενός εξαιρετικού καλλιτέχνη από τους πίνακες του οποίου δυστυχώς έχουν σωθεί ελάχιστοι. Ο Μάρτιν Σονγκάουερ, ο καλύτερος χαράκτης στην προ του Ντύρερ εποχή, διακρίνεται για την καθαρότητα και την εκφραστικότητα των γραμμών της σύνθεσης και του χώρου. Τα πρόσωπα των έργων του εκπέμπουν πνευματικότητα και αναδεικνύονται από την αρμονία φωτεινών χρωμάτων.
   Ο υπέροχος, για την απόκοσμη γαλήνη που αποπνέει, πίνακας απεικονίζει τη σκηνή της Προσκύνησης του θείου Βρέφους από τους Ποιμένες. Τα βλέμματα όλων των προσώπων, της γλυκύτατης Μαρίας, του σεβάσμιου Ιωσήφ και των τριών απλών Ποιμένων προσηλώνονται προς ένα σημείο, στο θείο Βρέφος. Προς το ίδιο σημείο εστιάζει και το γλυκύτατο βλέμμα των δύο ζώων. Η Αγία Οικογένεια φαίνεται να περικλείεται σ' ένα ιδιαίτερο χώρο που τοποθετείται στη διαγώνιο του πίνακα. Οι τρεις Ποιμένες που εκπροσωπούν όλες τις ηλικίες (τους νέους, τους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους) μένουν έξω από το χώρο της Αγίας Οικογένειας. Πάνω από τη φάτνη ο νυχτερινός ουρανός έχει "ανοίξει" στα χρώματα της αυγής που φωτίζουν πέρα μακριά το ειδυλλιακό τοπίο της κοιλάδας.
   Μία αρμονική σύνθεση που ηρεμεί τους θεατές...

 Martin Schongauer (Μάρτιν Σονγκάουερ), Η Προσκύνηση των Ποιμένων. Περίπου 1480. Παλαιά Πινακοθήκη Βερολίνου (Gemäldegalerie-Berlin)

Βλ. Μεγάλα Μουσεία-Βερολίνο-Πινακοθήκη-Gemäldegalerie, εκδ. Electa-Έθνος της Κυριακής, σ. 60-61.
http://www.wga.hu/frames-e.html?/bio/s/schongau/biograph.html
http://www.nndb.com/people/335/000096047/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου