Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011

Πίνακες ζωγραφικής με θέμα το χειμώνα: Κλ. Μονέ, Boulevard des Capucines


Το Παρίσι με χιόνι: Κλ. Μονέ, Boulevard des capucines (Η λεωφόρος των Καπουτσίνων)


   Είναι μία καθαρά ιμπρεσιονιστική εικόνα αστικού χιονισμένου τοπίου. Ο γνωστός Γάλλος ζωγράφος Κλωντ Μονέ βλέπει από ψηλά τη χιονισμένη λεωφόρο των Καπουτσίνων και αποτυπώνει μία όψη από το χειμωνιάτικο ψυχρό Παρίσι. Πλήθος από φιγούρες ανώνυμων ανθρώπων περπατούν στο χιόνι στη λεωφόρο των Καπουτσίνων, έναν από τους πιο πολυσύχναστους και κοσμικούς δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας.

Κλ. Μονέ, Boulevard des capucines. 1873-1874. Βρίσκεται στο Nelson-Atkins Museum of Art στο Cansas City.


   Η λεωφόρος των Καπουτσίνων είναι μία από πιο πολυσύχναστες κεντρικές λεωφόρους στο Παρίσι. Κοντά της βρίσκεται η Όπερα του Παρισιού. Η λεωφόρος πήρε την ονομασία της από ένα μοναστήρι Καπουτσίνων που βρισκόταν στην περιοχή.


 Επιχρωματισμένη καρτ ποστάλ που απεικονίζει το Μπουλεβάρ των Καπουτσίνων στις αρχές του 20ού αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου