Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2011

Πίνακες ζωγραφικής με θέμα το Χειμώνα: Β. Βαν Γκογκ, χιονισμένα τοπία


Ο χειμώνας στη ζωγραφική: Τα χιονισμένα τοπία του Βίνσεντ Βαν Γκογκ

   Τη δεκαετία του 1880 ο Βαν Γκογκ ζωγράφισε καμιά δεκαριά έργα με εικόνες χιονισμένων τοπίων στην ύπαιθρο. Σε κάποιους από αυτούς τους πίνακες η ανθρώπινη παρουσία είναι εμφανής...απεικονίζονται απλοί άνθρωποι της υπαίθρου, άνθρωποι που μοχθούν στο λευκό παγωμένο χιόνι.  Ασφαλώς, από τα πιο γνωστά χιονισμένα τοπία του διάσημου Ολλανδού ζωγράφου είναι οι δύο παρακάτω πίνακας που απεικονίζουν χιονισμένα χωράφια στην πόλη Αρλ. Στον πρώτο πίνακα απεικονίζει ένα χιονισμένο χωράφι, ενώ στο βάθος διακρίνεται αχνά η πόλη. Σε πρώτο πλάνο κάποια ξερά χόρτα που δεν έχουν καλυφθεί από χιόνι. 

Βίνσεντ Βαν Γκογκ, Χιονισμένο τοπίο με την Αρλ στο βάθος. 1888. Ιδιωτική Συλλογή.

   Ο παρακάτω πίνακας είναι ο πρώτος (ή από τους πρώτους) πίνακας που ζωγράφισε μόλις έφθασε στην Αρλ το Φεβρουάριο του 1888. Όταν έφθασε στην Αρλ, βρήκε την πόλη χιονισμένη...το χιόνι όμως είχε αρχίσει να υποχωρεί... Στον πίνακα διακρίνουμε επιρροές από την ιαπωνική ζωγραφική που φαίνεται ότι ήδη είχε αρχίσει να γοητεύει τον Ολλανδό ζωγράφο.
Βίνσεντ Βαν Γκογκ, Χιονισμένο τοπίο. 1888. Guggenheim Museum-N. York.

    Στους πέντε παρακάτω πίνακες απεικονίζονται άνθρωποι της εργατικής τάξης στο χιόνι της γαλλικής υπαίθρου. Ο Βαν Γκογκ ζωγράφιζε συχνάς ανθρώπους της βιοπάλης στις καθημερινές τους ασχολίες.
Β. Βαν Γκογκ, Ανθρακωρύχοι στο χιόνι. 1882. Μουσείο Βαν Γκογκ-Άμστερνταμ.

Β. Βαν Γκογκ, Γυναίκες ανθρακορύχοι (που κουβαλούν σακιά με άνθρακα) στο χιόνι. 1882. Kröller-Müller Museum.
   Οι μαύρες φιγούρες έρχονται σε αντίθεση με το λευκό του χιονιού.


Β. Βαν Γκογκ, Συλλέκτες ξύλων. 1884. Ιδιωτική Συλλογή. Το ζωγράφισε στη Nuenen.

Β. Βαν Γκογκ, Γυναίκες που σκαλίζουν σε χιονισμένο χωράφι το ηλιοβασίλεμα. 1890. Στο ίδρυμα Ε. G. Bührle. Ζυρίχη-Ελβετία.

  Στους δύο προηγούμενους πίνακες είναι χαρακτηριστικός ο ήλιος που δύει...Ενώ στον παραπάνω πίνακα ο κυματοειδής ουρανός μας θυμίζει και άλλους πίνακες του Βαν Γκογκ. Ο Βαν Γκογκ ζωγράφισε τον πίνακα, όταν βρισκόταν στο ψυχιατρικό άσυλο του St. Rèmy.

Β. Βαν Γκογκ, Γυναίκα με  αξίνα στο χιόνι. 1883. Kröller-Müller Museum.Β. Βαν Γκογκ, Το παλιό νεκροταφείο στη Nuenen με χιόνι. 1885. Ιδιωτική Συλλογή.

Β. Βαν Γκογκ, Χιονισμένο τοπίο με παλιό πύργο. Nuenen. 1883. Ιδιωτική Συλλογή.

Β. Βαν Γκογκ, Γειτονιά παλιών σπιτιών στην Antwerp με χιόνι. 1885. Mουσείο Βαν Γκογκ-Άμστερνταμ.

Β. Βαν Γκογκ, Χιονισμένο χωράφι με μία σβάρνα (σύμφωνα με τον Millet). 1890. Mουσείο Βαν Γκογκ-Άμστερνταμ.

http://www.vangoghgallery.com/catalog/Painting/497/Snowy-Landscape-with-Arles-in-the-Background.html
http://www.buehrle.ch/works_detail.php?lang=en&id_pic=88
http://www.kmm.nl/object/KM%20121.745/Women-carrying-sacks-of-coal-in-the-snow?artist=Vincent%20van%20Gogh%20(1853%20-%201890)&characteristic=&characteristic_type=&van=0&tot=0&start=207&fromsearch=1
http://www.kmm.nl/object/KM%20120.585/Woman-with-a-dung-fork-in-a-snowy-landscape?artist=Vincent%20van%20Gogh%20(1853%20-%201890)&characteristic=&characteristic_type=&van=0&tot=0&start=63&fromsearch=1
http://www.vangoghgallery.com/catalog/Painting/778/Wood-Gatherers-in-the-Snow.html
http://www.vangoghmuseum.nl/vgm/index.jsp?page=3578&lang=en
http://www.guggenheim.org/new-york/collections/collection-online/show-full/piece/?search=Vincent%20van%20Gogh&page=1&f=People&cr=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου