Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Ελληνίδα της ελληνικής επανάστασης

Η μουσική στη ζωγραφική: Nεαρή Ελληνίδα με λαγούτο

  Είναι μία πανέμορφη ελαιογραφία που βρήκα τυχαία, καθώς έψαχνα για πίνακες με επαναστατικό θέμα. Απεικονίζει μία γλυκύτατη Ελληνίδα της μετεπαναστατικής και προοθωνικής περιόδου, ντυμένη κομψά να κάθεται στο σαλόνι του σπιτιού της δίπλα σ᾽ένα λαγούτο, κρατώντας τριαντάφυλλα.  Mία ειδυλλιακή εξιδανικευμένη εικόνα από μία περίοδο που μόλις είχε δημιουργηθεί το ελληνικό κράτος ύστερα από επαναστατικό αγώνα και εμφύλια διαμάχη. O πίνακας του Άγγλου Ακαδημαϊκού ζωγράφου Henri W. Pickergill δείχνει το ενδιαφέρον των Αγγλικών φιλελληνικών κύκλων για το Ελληνικό Ζήτημα.

Henri W. Pickergill, Νεαρή Ελληνίδα. 1829. Μουσείο Μπενάκη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου