Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Κυριακή, 3 Μαρτίου 2013

Η άνοιξη στη ζωγραφική: ένας πίνακας του John French Sloan

Ανοιξιάτικη βροχή!

   Βρέχει σήμερα όλο το βράδυ και μάλλον φαίνεται ότι θα συνεχίσει...Βρήκα, λοιπόν, την αφορμή για τον πίνακα με τον τίτλο Ανοιξιάτικη βροχή του Αμερικανού John French Sloan (1871-1951). Μία κομψή γυναίκα, κρατώντας την ομπρέλα της, διασχίζει το πάρκο της μεγάλης πόλης, πιθανόν της Νέας Υόρκης. Στο βάθος, μέσα από τα φυλλώματα των δένδρων διακρίνονται αχνά τα κτίρια. Ο Sloan θεωρείται ηγετική μορφή της Αμερικανικής Σχολής ζωγραφικής του Ashcan που κινείται στην ατμόσφαιρα του ρεαλισμού. Συνήθιζε να ζωγραφίζει σκηνές και εικόνες αστικού τοπίου, ιδιαίτερα της Νέας Υόρκης των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα.

J. French Sloan, Ανοιξιάτικη βροχή. 1912. Delaware Art Museum. Wilmington.

http://www.wikipaintings.org/en/john-french-sloan/spring-rain-new-york-1912
http://www.delart.org/collections/sloan/js_spring_rain.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου