Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τετάρτη, 1 Μαΐου 2013

Η παιδική εργασία στη ζωγραφική. Πίνακες του J. George Brown

Η εργατική τάξη στη ζωγραφική.
Εργαζόμενα παιδιά: Πίνακες του J. George Brown

    Ξημερώνει Πρωτομαγιά και σκέφτομαι τους αγώνες που έγιναν για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και να προστατευτούν τα παιδιά των φτωχών οικογενειών που αναγκάζονταν, αντί να πηγαίνουν σχολείο, να εργάζονται σκληρά και υπό δύσκολες συνθήκες. Με αφορμή, λοιπόν, την Πρωτομαγιά, τη Γιορτή των κοινωνικών αγώνων για εργασιακά δικαιώματα, σας παρουσιάζω μία σειρά από πίνακες του Βρετανοαμερικανού ζωγράφου John George Brown που απεικονίζουν παιδιά και εφήβους εν ώρα εργασίας στο δρόμο μεγάλων αστικών κέντρων.
 Ο Brown (1831-1913), o oποίος γεννήθηκε στην Αγγλία αλλά μετανάστευσε στις Η.Π.Α. όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Ν. Υόρκη, έχει ζωγραφίσει ένα μεγάλο αριθμό έργων με θέμα τα εργαζόμενα παιδιά του δρόμου. Μικροπωλητές, λούστροι, εφημεριδοπώλες, κορίτσια που πωλούν άνθη, μοναχικές υπάρξεις που περιπλανιώνται στους δρόμους και τις γειτονιές των μεγαλουπόλεων της Βιομηχανικής Επανάστασης, κυνηγώντας τον επιούσιον και αναζητώντας λίγη στοργή, είναι οι ήρωες των έργων αυτών που έγιναν αρκετά δημοφιλή στην Αμερική και κοσμούν τις ιδιωτικές συλλογές πλουσίων φιλότεχνων.

J. George Brown, Το αγόρι για τα θελήματα. 1863. Ιδιωτική Συλλογή.

J. George Brown, Ο πωλητής κουμπιών. 1865. Ιδιωτική Συλλογή.

J. George Brown, Το κορίτσι με τα λουλούδια. 1877. Ιδιωτική Συλλογή.

J. George Brown, Ο πωλητής μήλων. 1878. Ιδιωτική Συλλογή.

J. George Brown, Ο μικρός λούστρος. 1879. Ιδιωτική Συλλογή.

J. George Brown, Αγόρασε ένα μπουκέτο. 1881. North Carolina Museum of Art.

J. George Brown, Ο λούστρος μ´ ένα τριαντάφυλλο. 1884. Ιδιωτική Συλλογή.

J. George Brown, Αγόρι που πουλάει εφημερίδες. 1884. Ιδιωτική Συλλογή.

J. George Brown,  Mία σκληρή ιστορία. 1886. North Carolina Museum of Art.

J. George Brown, Πρωινές εφημερίδες. 1889. Ιδιωτική Συλλογή.

J. George Brown, Έκτακτο παράρτημα. 1889. Ιδιωτική Συλλογή.

J. George Brown, Ο λούστρος. 1890. Ιδιωτική Συλλογή.

J. George Brown, Τρία για πέντε. 1890. Birmingham Museum of Art.

J. George Brown, To μπουκέτο της κουμπότρυπας. 1894. Ιδιωτική Συλλογή.

J. George Brown, Λούστρος μ´ένα σκύλο. 1900. Ιδιωτική Συλλογή.

J. George Brown, Κάνοντας ένα διάλειμμα. 1904. Ιδιωτική Συλλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου